на живо

Гологлавият дартс терминатор

Кой е яростният Майкъл ван Гервен - мъжът, спечелил 25 титли през 2016 г.

В понеделник вечер Михаел ван Гервен спечели втория си трофей от световния шампионат по дартс, и то по категоричен начин.

Холандецът с емблематичната зелена фланелка победи защитаващия титлата Гари Андерсън със 7:3 сета в „Александра Палас” в Лондон, заработвайки над 413 хил. евро.  

Впечатляващите резултати, любопитната визия на Ван Гервен и яростните му реакции след забиването на всяка важна точна стрела ни накараха да си зададем един въпрос:

Кой е световният шампион по дартс?

Едва ли си случаен, за да свалиш от трона двукратния пореден първенец на планетата Андерсън, който беше непобеден 17 мача в тази зала. 27-годишният Майкъл ван Гервен спечели цели 25 трофея през изминалата година.

Интересен факт е, че до 12-годишна възраст ван Гервен е бил доста далеч от дартса, тренирайки футбол на поста централен защитник. Малко след това обаче се захваща за стреличките и оттогава не ги пуска.

Сочен за наследник на 14-кратния световен шампион и легенда в спорта Фил Тейлър, на едва 17-годишна възраст холандецът записва първия си телевизионен 9 дартов лег (да свалиш 501 точки само с девет хвърляния).

Въпреки че конкурентите му са далеч по-опитни, Ван Гервен започва бавно и методично да прибира трофеи от турнирите на Професионалната дартс корпорация от 23-годишен.

Снимка: skysports.com

Кулминацията в кариерата му идва през 2014 г., когато за първи път печели световния шампионат след победа над шотландеца Питър Райт със 7:4 сета.

Оттогава досега въпреки всички важни трофеи, мечтата на ван Гервен остава една – да повтори успеха си и отново да стъпи на върха на най-големия дартс форум.

Полуфинал през 2015-а и отпадане в третия кръг на световното в началото на 2016-а мотивират до краен предел гологлавия терминатор, наричан от феновете Могъщия Майк.

Доказателство колко яростно искаше отново световната титла са думите на Ван Гервен, цитиран от "Дейли Мейл", че би заменил всичките си 25 трофея през годината за купата от световния шампионат.

И така рекордните 42 180 зрители в залата в понеделник вечер станаха свидетели на „вендетата” на Ван Гервен.

Дори и нахлул фен, опитал се да открадне трофея, не попречи на холандеца да остане вледеняващо концентриран и да си вземе това, към което се беше устремил отдавна.  

„Това момче е наистина добро.”, заяви след мача Летящия шотландец Гари Андерсън, цитиран от „Дейли мейл”.

Когато получиш признанието на най-големия си съперник, знаеш, че си успял. Наричан от „Ню Йорк Таймс” Майкъл Джордан на дартса, гологлавият терминатор отново мина през всички, за да стъпи на върха и изглежда сякаш трудно ще бъде свален от там.