на живо

Гордостта на Париж и Лос Анджелис (ВИДЕО)

Двата града ще приемат олимпийските игри през 2024 г. и 2028 г.

Гордостта на Париж и Лос Анджелис (ВИДЕО)


Париж и Лос Анджелис
приеха с гордост домакинството на олимпийските игри през 2024 и 2028 г. Президентът на Франция Еманюел Макрон гарантира, че страната ще бъде напълно мобилизарана за грандиозното спортно събитие.

"Благодарим много олимпийския комитета и на президента Томас Бах за честта. Благодаря и на организаторите на Лос Анджелис 2028-ма, които ще поемат щафетата след нас. Сигурен съм, че и те ще организират страхотн игри. Франция ще бъде напълно мобилизирана в организацията на Париж 2024-та", заяви Макрон.

"Париж на емоциите", написа френският "L'Equipe" със заглавна снимка въздишката на облекчение, която направи кметът на града Ан Идалго при избора.

"Когато Париж печели, цяла Франция печели. Щастливи сме и горди. Да си поемеш подобна отговорност е много трудно, но цялата работа си заслужава. Вече научихме много", заяви Идалго.

Жителите на френската столица посрещнаха още по-емоционално избора.

"Голяма гордост, голяма радост и много емоции! Да живеят олимпийските игри!", възкликна Абел, жителка на Париж.

Въпреки че домакинството на града след Париж  - Лос Анджелис е след 11 години, мегаполисът вече се готви за игрите.

"Имаме нужния опит. Лос Анджелис два пъти вече е бил домакин на олимийски игри. Казваха ни, че ще е трудно и много амбициозно, но ние успяхме. Ще ви кажа така ние ще бъдем себе си ще променим олимпийските игри спрямо града ни, а не обратното", заяви Ерик Гарсети, кмет на Лос Анджелис.

Според предварителните очаквания Лос Анджелис може да заработи до 160 милиона долара от игрите, които ще бъдат инвестирани в бази за развитието на млади спортисти. За последно градът е бил домакин на игритие през  далечната 1984 г.