на живо

Хамилтън подобри рекорда на Шумахер за най-много спечелени квалификации

Британецът ще поведе колоната за 69-и път в кариерата си

Getty Images

Люис Хамилтън подобри рекорда на Михаел Шумахер за най-много полпозишъни във Формула 1. Британският пилот на "Мерцедес" спечели квалификацията за Гран при на Италия на пистата "Монца" и утре ще поведе колоната за 69-и път в кариерата си. Сесията продължи близо 4 часа заради проливен дъжд и серия инциденти.

Хамилтън бе над всички в днешната квалификация, като времето му накрая беше с повече от секунда по-добро от това на завършия на втора позиция Макс Верстапен ("Ред Бул").

Пилотите на "Ферари" разочароваха на домашното си трасе. Кими Райконен остана седми, а съотборникът му Себастиан Фетел - осми. Единствената утеха за двамата е, че пилотите на "Ред Бул" получиха наказания заради смяна на компоненти по задвищващата система. Така Райконен ще потегли от пета позиция на стартовата решетка, а Фетел - на шеста.

Така от втора позиция в неделя ще тръгне новобранецът Ланс Строл с "Уилямс", който се нареди четвърти с време 1:37.032 минута. 

Квалификациите бяха прекъснати за малко повече от два часа и половина само 4 минути след началото на първата сесия, след като заради поройния дъжд французинът Ромен Грожан с "Хаас" загуби контрол и катастрофира. Той не пострада, но журито реши да прекрати временно състезанието до подобряване на атмосферните условия.