на живо

Хамилтън спечели състезанието на "Монца"

Британецът е все по-близо до титлата

Световният шампион Люис Хамилтън доминира от старта до карирания флаг на Гран при на Италия във Формула 1, с което отне победата на Ферари на домашното състезание на италианския конструктор. Все пак "черните кончета" могат да бъдат доволни, защото спечелиха второто място чрез 4-кратния шампион Себастиан Фетел.

Хамилтън спечели за трети път на "Монца", като това е неговият седми успехи от началото на сезона и 40-и като цяло в кариерата му. Британският пилот на Мерцедес обаче едва ли се интересува от подобни сметки и статистики, защото в късния неделен следобед той направи огромна крачка към титлата - неговият съотборник и единствен реален конкурент Нико Розберг не успя да завърши състезанието заради предполагаем проблем с двигателя две обиколки преди края.

Състезанието започна безпроблемно за Хамилтън и завърши по същия начин. Той удържа атаката на Себастиан Фетел в първия завой, а второто Ферари на Кими Райконен блокира още на старта. Лидерът в генералното класиране усети свободния път, натрупа секунда и половина разлика с Фетел още във втората обиколка и довърши спокойно състезанието. Той финишира с време 1:18:00.688 часа, а Фетел изостана с 25.042 секунди. Третото място зае Фелипе Маса с автомобил на Уилямс, а в десетката попаднаха още неговият съотборник Валтери Ботас, Райконен, Серхио Перес и Нико Хюлкенберг с Форс Индия, Даниел Рикардо с Ред Бул, Маркус Ериксон със Заубер и Данил Квят с Ред Бул.

Формула 1 напуска Европа за оставащите седем кръга до края на годината. Хамилтън води с 53 точки пред Розберг преди състезанията в Азия и Америка.