на живо

И БФВ против промените в Закона за хазарта

Волейболната федерация се присъедини към БФС и водещите ни клубове

БФВ

Българската федерация по волейбол (БФВ) се обяви твърдо против предложените промени в Закона за хазарта. Родната централа се присъедини към позицията на БФС и големите ни футболни грандове, които изразиха недоволството си в последните дни.

"Във връзка с инициираните законодателни промени бихме искали да заявим своята позиция и да се обявим категорично против тях, доколкото същите биха имали пряко неблагоприятно въздействие върху българския спорт и в частност българския волейбол", се казва в отвореното писмо на волейболната федерация.

"От предложените промени за забрана на рекламата и разпространението на лотарийни игри ще пострада както държавния бюджет чрез значително намаляване на приходите от плащаните към момента данъци и такси, които са стотици милиони, така и българският спорт, който си осигурява значителна финансова подкрепа от лицензираните хазартни организатори под формата на спонсорство и дарения".

"Въпреки сериозната подкрепа на държавата към българския спорт, спортните организации са принудени да търсят и различни източници на допълнително финансиране, особено когато става въпрос за значими международни спортни събития. Лицензираните организатори на лотарийни игри в България са един от основните спонсори и дарители на българския волейбол и благодарение на тяхната финансова подкрепа става възможно организирането и провеждането на голям брой първенства от европейско и световно значение на територията на страната ни", продължава писмото на БФВ.

"Лотариите подпомагат волейболни състезания от ранга на световно и европейско първенство, реализирането на които не е възможно да се осигури само със средствата, предоставени от държавния бюджет. Изразяваме своето твърдо несъгласие и с начина, по който се инициират законодателните промени - без да се подложат на обществена дискусия и без да се вземе под внимание становището на всички страни, имащи отношение по тях. Видно от внесения законопроект, неговите инициатори не са извършили и изискуемата предварителна оценка на въздействието му, което буди съмнение относно техните намерения", казаха още от волейболната федерация.