на живо

И Норвегия бойкотира Световната купа по биатлон в Русия

31 руски биатлонисти са сред уличените в доклада на Макларън за системна употреба на допинг

Getty Images

Норвегия се присъедини към призива на Чехия, отправен към Международния съюз по биатлон (IBU), да бъде отменено провеждането на състезания от Световната купа в Тюмен (Русия) заради разкритията за масово използване на допинг под закрилата на държавата.

"Системното използване на допинг в Русия много уронва престижа на нашия спорт", заявяват от норвежкия щаб в отворено писмо.

Те призовават IBU към спешни действия и бойкот на състезанията в Русия, докато УАДА не одобри антидопинговите стандарти в страната.

От публикувания по-рано през годината независим доклад на Ричард Макларън за злоупотребите с допинг в Русия стана ясно, че 31 руски биатлонисти са сред атлетите, употребявали забранени субстанции за постигане на по-високи спортни резултати.

По-късно днес трябва да стане ясна съдбата на руския биатлон, a страната е под сериозна заплаха от забрана за международно участие и лишаване от домакинство на всички първенства и турнири под егидата на IBU.

През 2017 г. Русия трябва да посрещне още едно голямо състезания - световното първенство за младежи в Остров от 21 до 28 февруари.