на живо

ИААФ отстрани свой ръководител заради прикриването на допинг в Русия

Бившият заместник-генерален секретар Ник Дейвис е получил подкуп в размер на 30 хил. евро

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) отстрани бившия си заместник-генерален секретар Ник Дейвис, след като бе доказано, че е помагал за прикриването на положителните допинг проби на руските спортисти.

Дейвис е взел подкуп в размер на 30 хиляди евро за тази си дейност. Също така той е признал, че е получавал пари от сина на бившия президент на ИААФ Ламил Диак - Папа Масата Диак, който се оказва организатор на цялата схема за манипулиране на проби.

Наказанието на Дейвис обаче е само за структурата на световната организация, а в останалите сфери на леката атлетика той може да работи, ако бъде ангажиран.

През декември 2015-а година той сам се отказа от поста си, след като вестник "Льо Монд" разпространи размяна на мейли, която е станала непосредствено преди старта на световното първенство по лека атлетика в Москва. В тези писма се обсъжда възможността да има положителни проби и как те да бъдат прикрити. При разследването и проверката самият Дейвис категорично е отхвърлял твърденията, че такива писма има.

Мениджърът по медицинските въпроси на ИААФ Пиер-Ив Гарние, който първоначално също беше отстранен от поста си, се връща да изпълнява задълженията си. Той получи тримесечно наказание заради получен подкуп в неизяснени размери. Масата Диак пък е наказан с лишаване до живот от права да работи в системата на леката атлетика.

Самият президент на ИААФ - Себастиан Коу, пък бе обвинен от британския парламентарист и председател на комисията по спорт, култура и младежки дейности Деймиън Колинс, че е знаел за нарушенията от руска страна, но не е предприел нищо.

Представители на президента на ИААФ отказаха да коментират подобни твърдения.