на живо

Изключиха български ММА боец от Белатор заради расизма на България - Англия

Организацията заяви, че не толерира подобни прояви

bTV

ММА боецът Георги Валентинов, който подписа с aмериканската верига по смесени бойни изкуства Белатор в края на октомври, вече не е част от организацията. Причината е расисткият скандал на европейската футболна квалификация между България и Англия, съобщи самата организация.

Валентинов бе заснет сред част от феновете на Националния стадион "Васил Левски", а срещата бе спирана на два пъти заради расистки възгласи. Снимките с привържениците обиколиха световните медии, като на тях ясно се вижда Валентинов.

Заради скандалните прояви на родните фенове, България бе санкционирана с един мач пред празни трибуни и глоба в размер на 85 хил. евро. 

Карим Зидан, който е журналист от Bloodyelbow, се е свързал с Белатор, за да провери статута на българина и е бил осведомен, че от организацията са решили да се разделят с него.

От Белатор споделят пред журналиста, че освобождават Валентинов заради расистките прояви на феновете в София.

След разразяването на скандала Валентинов заяви, че е попаднал на грешното място в грешния час и се разграничи от действията на останалите фенове. 

Ето какво е изявлението на Белатор за освобождаването на Валентинов:

"Белатор приема тези въпроси много сериозно и впоследствие освободи Георги Валентинов от неговия договор. Расизмът и символите свързани с него, нямат място в спорта и няма да бъдат толерирани от организацията", гласи съобщението.

Изданието Bloodyelbow пише и за връзката на ММА боеца с фенската фракция на "Левски" "София Запад" и отбелязва, че фракцията подкрепя Валентинов по време на мачовете му и промотира неговите изяви, заедно с тези на кикбоксьора Даниел Илиев.

26-годишният Георги Валентинов има 21 победи и 5 загуби в ММА. Той се подготвя при треньора на Конър Макгрегър - Джон Кавана в Ирландия.