на живо

Юсейн Болт: Спрете с допинга или атлетиката умира

Не вярвам някой да подобри рекордите ми, обяви Светкавицата

Спрете с допинга или леката атлетика умира. Емоционалното послание бе отправено от суперзвездата Юсейн Болт към неговите колеги на пистата в навечерието на световното първенство в Лондон. Шампионатът ще бъде последен в бляскавата кариера на Светкавицата от Ямайка, гарнирана с 8 олимпийски титли.

"Надявам се атлетите да виждат какво се случва. Те трябва да помогнат на спорта да продължи напред - подчерта 30-годишният Болт. - След последните скандали се намираме на дъното. Няма как ситуацията да се влоши още повече."

Последните бягания на Юсейн ще бъдат в три дисциплини - 100 метра, 200 метра и 4 по 100 метра. Той държи световните рекорди на първите две дистанции - съответно 9,58 секунди и 19,19 секунди.

"Без съмнение все още съм най-бързият човек в света. На последното състезание победих с 9,95 секунди и това показва, че съм на прав път. Зная как да се справя с напрежението и съм готов. Надявам се, че никой няма да подобри рекордите ми. Иска ми се един ден, когато децата ми са на 20 години, да им кажа: виждате ли, аз още съм най-добрият."

Болт посочи и своя наследник, който е в състояние да поддържа разклатения имидж на леката атлетика - южноафриканеца Уейд ван Нийкерк. 25-годишният атлет ще стартира на 200 и на 400 метра в Лондон.

"Той вече е звезда. Счупи световния рекорд на 400 метра, както и на 300 метра. Наблюдавам го внимателно, разговаряли сме. Той е готин човек, но го посъветвах да бъде малко по-открит."

Тагове:

юсейн болт