на живо

Как коронавирусът изгони спорта от неговия дом?

Редица стадиони и зали се превърнаха в импровизирани болници

Преди месец там се чуваха радостни възгласи, скандирания и освирквания. Любовта се концентрираше между четири стени или по овални трибуни.

Днес е тихо и пусто. Във въздуха витае напрежение и никой не се осмелява да прогнозира до кога.

Вместо любимците на публиката, на терена едно до друго са подредени... легла. На тях трябва да легнат болните от коронавирус, ако ситуацията излезе извън контрол. Всички се надяваме, че този ход един ден ще ни изглежда като ненужно учение.

У нас първо най-голямата зала в страната - "Арена Армеец", беше "оборудвана" с 500 легла. На игрището, около което публиката скандираше "Българи-юнаци" заради националния отбор по волейбол или аплодираше неистово родните състезателки по художествена гимнастика, сега е разпределено цялото нужно оборудване, за да може залата да се превърне в полева болница.

Дни по-късно тази съдба имаше и наскоро реновираната арена "Колодрума" в Пловдив. Там леглата са 300, а цялото спортно оборудване, с което до скоро си служеше женският волейболен тим на "Марица" в Шампионската лига, е изнесено.

Снимка: Информационен център на МО

Не само у нас се предприемат такива мерки!

Стадион "Милениум" в Кардиф прие финала на Шампионската лига през 2017 г. между "Реал" Мадрид и "Ювентус". В момента там са разпределени 2000 легла.

Стадионът за ръгби на Уелс се превърна в цяла полева болница с кабинети, прокарано електричество и 500 легла за пациенти с коронавирус. В изграждането ѝ се включиха и играчи от националния отбор по ръгби на страната.

Кортовете в Ню Йорк, на които от години се провежда един от най-важните тенис турнири за сезона Откритото първенство на САЩ, имат възможност да приемат 350 заразени. 

Легендарният бразилски стадион "Маракана" също вече е подготвен да приеме заразени, ако се наложи. За момента за болните е изградено помещение на паркинга.

"Пакембу" в Сао Пауло трябва временно да забрави за колоритните 45 000 фена, които всяка седмица деряха гърло от трибуните и да осигури спокойно лечение на 200 пациенти.

Голяма част от футболните клубове по света предоставиха своите стадиони, за да могат медиците да тренират за евентуално по-сериозно положение. "Манчестър Сити" не се поколеба да го направи.

Най-новото спортно бижу на Лондон - стадионът на "Тотнъм" се превърна в пункт за разпределение на храна за нуждаещите се.

От "Челси" предоставиха напълно безплатно на медиците стаите в хотела към тренировъчната си база.

"Реал" Мадрид отвори "Сантяго Бернабеу", за да могат там да се складират и разпределят медицински предпазни средства и оборудване.

bTV призовава: Останете си вкъщи!