на живо

Как медиите в Русия отразиха допинг скандала

Според някои издания в страната разследването е манипулирано, а за други главният виновник си е Русия

Колаж: Би Би Си

Медиите в Русия реагираха двустранно на резултатите от доклада на Световната антидопингова агенция (УАДА), който разкри държавно организирана схема за прикриване на допинг по време на зимната олимпиада в Сочи през 2014 г.

Ядосаните

Според проправителствения вестник „Росийская газета” УАДА не е политически неутрална организация и зад всичко стои антируска пропаганда, иницирана от правителствата на определени държави.

"Комисията, която е изготвила доклада под ръководството на канадския си шеф, се описва като "независима", но това едва ли е така", написа Николай Долгополов – дългогодишен журналист и зам. главен редактор на „Росийская газета”.

Думите му подкрепи и спортният академик Андрей Смоленски, който заяви:

Това не е доклад. Това е фарс!

На това мнение е и друг проправителствен вестник - „Известия”. Според материали в него „руските атлети са пионки в много по-голямата игра.” 

„Спортът е прекалено изкушаващ, за да не се извлекат политически дивиденти от него”, написаха още от „Известия”.

Реалистите

Според други издания пък Русия определено носи вина за случилото се

„Желанието на победа на всяка цена предизвика криза на доверието. На Москва ще са нужни дълги години да докаже, че се бори с допинга”, написаха от „Ведомости”. 

Известният сайт Gazeta.ru се съгласява с това мнение и добавя, че реакцията на Русия не помага особено на страната.

"Не трябва да крещиш "нямате доказателства", а просто да докажеш невинността си", призовава онлайн изданието.

„Часове остават, докато руският спорт не бъде забранен изцяло”, написа от своя страна Наталия Марянчик от „Спорт експрес”.

Според нея надежда за Русия е фактът, че в документа по разследването на УАДА „има много слаби места – от объркани фамилии до липсата на имена на конкретни атлети”.

Евгений Кафелников, бивш световен номер 1 в тениса, пък напълно подкрепя резултатите от разследването и ги приема като напълно чиста монета.

"Трудно ми е да мисля, че всичко това е вследствие на атаките на враговете на Русия. Не мисля, че толкова тежки обвинения могат да бъдат отправени просто така. Очевидно тези неща са се случили", коментира Кафелников пред „Спорт експрес”.