на живо

Американци спечелиха първата среща в кърлинга при дебюта на смесените отбори

Бека и Мат Хамилтън победиха световните шампиони Анастасия Бризгалова и Александър Крушелницки от Русия

Getty Images

Кърлингът за смесени отбори направи дебют в зимната олимпийска програма на игрите в ПьонгЧанг 2018. В първата среща от груповата фаза на надпреварата на новоприетата дисциплина Бека Хамилтън и Мат Хамилтън от САЩ, които са брат и сестра, победиха съпрузите Анастасия Бризгалова и Александър Крушелницки от Русия с 9:3. Бризгалова и Крушелницки са световни шампиони от Карлстад 2016.

В друг мач Норвегия изненада фаворита Канада с 9:6.

За северноамериканците участваха двама олимпийски шампиони. Кейтлин Лоус спечели титлата при жените в Сочи 2014, а Джон Морис триумфира при мъжете във Ванкувър 2010.

Годениците Кристин Скаслиен и Магнус Недреготен, бронзови медалисти от световния шампионат в Сочи 2015, изоставаха с 4:6, но в последните три една направиха пет безответни точки, за да триумфират.

В другите две срещи от първата сесия на олимпийския турнир по кърлинг за смесени отбори световните шампиони Джени Перет и Мартин Риос надделяха със 7:5 над китайците Жуй Ван и Десин Ба.

Представителите на домакините Хеджи Джан и Киджон Ли също стартираха с успех с 9:4 над финландците Оона Каусте и Томи Рантамяки.

В груповата фаза осемте отбора играят всеки срещу всеки, а първите четири се класират за полуфиналите.