на живо

Карпов за политиката и шаха ( ВИДЕО)

Депутатът от руската Дума бе гост на НСА

Дванадесетият световен шампион в историятя на шахмата и депутат от партията на президента Путин в руската Дума, Анатолий Карпов бе гост на академичната общност  в Националната спортна академия.

Карпов от дълги години работи за утвърждаването на шахматната игра в програмата на училищата.

Той смята, че интереса към този спорт в миналото е бил по-голям, защото голямата политика е била съставна част от него.

В политическата си дейност Карпов е зам. председетел на парламентарната комисия за икономическо развитие и президент на Руския екологичния фонд.Работи и във фонда, който се бори за справяне с последиците от ядрената катастрофа в Чернобил.

Карпов е сред най-богатите хора в Русия , като се счита, че само колекцията му от пощенски марки има предполагаема стойност от около 13 милиона евро.

Ето краткото интервю на Карпов пред нашата камера:

 

На кои въпроси предпочетате да отговаряте господин Карпов, въпроси за политика или за спорт и шах?

       - Аз отговарям на всички въпроси . Животът така ме е научил.

Защо политиката се меси в спорта и в шаха в частност?

      - Сега в шаха няма политика, това го имаше в миналото?

 Смятяте ли, че компютрите промениха шаха така, че в него остана само тактиката?

 -     Те му навредиха, но промените са както в положителна така и негативна посока, като във всички области на живота.Бяхме принудени да се откажем от доиграването и отлагането на партии, което повлия на качеството на играта и то особено в ендшпилните позиции, които са по специфични.Положителната страна на нещата е в това, че достъпът до информация е по-широк и може бързо да се прогресира в играта и да се развиваш.

 Това не променя ли нещата в посока, че вече няма изненади, защото всичко е проиграно ?

 -  Не, изненади има достатъчно. Компютрите не могат да изчислят всички шахматни варианти, но все пак те виждат и програмират ходовете достатъчно далеч напред и играта си е доста сложна.

 Но вие предпочетате да играете с хора, а не срещу компютри.

 -   Да така е, предпочитам с хора да играя!

 Един малко политически въпрос . Като президент на Екологичния фонд на Русия как  се отнасяте към факта, че разработването на залежи от природен газ в северните части на Русия ще съсипе природата там.

    -  Знаем за опасностите и се предприемат мерки. Опасността е сериозна особенно за рибните запаси в река Об, но си даваме сметка за това и взимаме мерки, за да защитим природата.

А ще успеете ли ?

      - Това е въпрос, на който ще отговори бъдещето.

 А как ще коментирате сложната ситуация в Русия след убийството на Немцов.

     -  Всички представители на различни политически фракции дискутираме и всички хора с различни политически преференции, така да кажем, дискутираме в една насока. Стигаме до извода, че това е сериозна провокация насочена към дестабилизация на политическата обстановка и положението в Русия като цяло. Това е провокация против Путин, разбираме това, а лично моето мнение е, че това няма да е единична стъпка в тази насока . Ще видим какви други такива стъпки ще има, но аз съм на мнение, че вътре в страната , в Русия не можем да намерим нито едно политическо движение, което да има интерес от това убийство.

       А ситуацията в Украйна не означава ли трайна дестабилизация на Европа?

    -  Тази ситуация е голямо предизвикателство към Европа и предизвикателство за мира .Намираме се в изключително опасна ситуация и ако не се научим да се чуваме и не се научим да се слушаме внимателно и взаимно, аз не мога да си представя докъде можем да стигнем.

 Има ли опастност от война?

      - Тя съществува.

 За трета световна война ли да говорим ?

       - Ако говорим за Трета световна война, то вижте в локалните конфликти, сега навсякъде има такъв аспект, точно това се случва с намесите в тях.Мисля, че тази година ние отбелязваме 70- тата годишнина от края на Втората световна война, а ако видим локалните конфликти от 1945 година досега, ще излезе, че има минимум един такъв на година, така че има предпоставки да говорим за Трета световна война, но дано Бог да не даде това да достигне до някаква активна фаза.