на живо

Кати - родена да побеждава противниците и диабета (ВИДЕО)

Тя е само на 12, а вече е световна и европейска шампионка

bTV

Тя е силна, красива, борбена и с добро сърце. Зад слънчевата усмивка и ангелското ѝ лице се крие истински шампион, роден да побеждава. Тя е само на 12 години, но вече има световна и европейска титли и то в два спорта - кикбокс и таекуондо. Тя е Екатерина Иванова.

С какво обаче Кати е по-различна от другите деца на нейната възраст?

"По-различното при мен е това, че имам захарен диабет тип 1, при който е необходимо през определен час да си мериш захарта, да си биеш инсулина - ако ядеш и ако ти е висока. Има риск да ми падне захарта и по време на среща, което не е желателно", разказва самата тя.

Снимка: bTV

Болестта се отключва в детската градина. Тогава едва 4-годишна, тя е подложено на тормоз от другите деца. Родителите ѝ избират да я запишат на бойни спортове, за да може да се защитава. 

Благодарение на спорта, Кати успява да се развива като личност. Благодарение на силната си индивидуалност, тя не спира да постига своите малки и големи успехи. Състезателка е на столичния клуб "АБЦ Файт". Има над 80 отличия, завоювани у нас и в чужбина.

Снимка: bTV

Най-ценна ѝ е световната титла по кикбокс за кадети, която талантливата състезателка печели през 2014 г. Две години по-късно триумфира и със златния медал на европейския шампионат по таекуондо за своята възраст.

Треньорката ѝ - Недялка Бачева, не крие, че е горда с успехите на своята състезателка. 

"Носи една огромна доброта в себе си, може би това ѝ помага да печели", казва нейната наставничка.

Снимка: bTV

Средствата на семейството стигат само за няколко състезания годишно, но те не спират да търсят подкрепа от спонсори. 

За сметка на това Кати има неограничената обич на двамата си по-малки братя - Владимир (на 8 г.) и Александър (на 4 г.), за които каката е истински идол. Те са и най-гръмогласните ѝ фенове по време на състезание и викат така, че да ги чуят... и в съседния блок.

Снимка: bTV

"Все пак това си е нашата сестра, не е на някой друг. Трябва да си подкрепяме семейството, защото това е нашето семейство, не е на някой друг", категорични са малчуганите.

Те ще стискат палци за Кати и през следващата седмица, когато тя ще участва на европейското първенство по таекуондо в Ливърпул.

12-годишната шампионка вярва, че въпреки изпитанието, което ѝ поднася съдбата, тя ще излезе срещу своите съпернички по-силна от всякога. Защото е истински победител и в спорта и в живота!