на живо

Когато Неманя Видич изостави „Юнайтед”, за да си върне Косово

Сръбският футболист стъписал сър Алекс Фъргюсън през 2009 г. с желанието си да отиде… на война

Getty Images

Неманя Видич със сигурност е човек, изпълнил повече от мечтите на балканците – страхотна кариера в чужбина, уважение в родината, хиляди фенове, че дори и капитанска лента на един от най-големите европейски клубове „Манчестър Юнайтед”. Какво още може да желае едно момче от Сърбия? Да си върне Косово, разбира се!

Поне такова желание е заявил пред сър Алекс Фъргюсън Видич през 2009 г.

„Шефе, викат ме в армията. Отивам да воювам!” – с такива думи сърбинът нахлул в стаята на своя треньор. Изненадан специалистът успял само да попита – „Къде?”

„В Косово! Това е мой дълг! Ще отида!”, заявил защитникът.

През 2008 г. Косово получава своята независимост от Сърбия под натиска на световните сили. Западната ни съседка е в шок, народът се бунтува и причината не е само, че чрез политически маневри от страната се отделя над 10 хил. кв. километра. Битката на Косово поле срещу османските части през 1389 г. е със статут на българското Априлско въстание в сръбската история. На територията на Косово пък някога се е намирала областта Рашка – люлката на сръбската държава.

Не е изненада, че Видич желае да се включи в зараждащия се военен конфликт.

Снимка: Getty Images

За щастие, той е предотвратени и защитникът продължава да воюва, но само срещу противниковите нападатели.

Сър Алекс обаче е толкова впечатлен от решителността на сърбина да се включи в браненето на честта на своята родина, че описва този момент в автобиографията си.

„Той беше безкомпромисен! Трябваше да видите очите му!”, помни все още шотландецът.

Видич носи безкомпромисния балкански характер. Готов е на всичко, за да брани честта си и да запази своето. Това му помага и в кариерата, която е еталон за успех.

Неманя започва да тренира в „Йединство” Ужице, а след това преминава в „Цървена звезда” и  „Спартак” Москва, за да акостира на „Олд Трафорд” през 2006 г. Той е футболист на „червените дяволи” до 2014, а през 2010 г. дори слага капитанската лента.

Снимка: Getty Images

Сърбинът е в основата на спечелването на 5 титли на Англия от „червените дяволи” и трофея от Шампионската лига през 2008 г.

Той е и най-близкият човек на Димитър Бербатов в съблекалнята на „Олд Трафорд”. Така че не е изненада, че Видич ще пристигне за шоуто на българина на 14 юни на националния стадион „Васил Левски”. Той ще се включи в отбора на „своя брат” Бербо и ще излезе на терена срещу тима на Луиш Фиго. Всички приходи ще отидат за благотворителните каузи на фондациите на двамата футболисти, а срещата ще може да гледате пряко по bTV Action от 18:00 ч.