на живо

Кубрат Пулев пред bTV: България е с отворени врати за мача с Джошуа

Кобрата коментира възможността срещата да не се проведе в Лондон

Мач между шампиона в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO) Антъни Джошуа и претендента за поясите Кубрат Пулев в България? 

Защо не?

Кобрата коментира изказването на промоутъра на британеца - Еди Хърн, който заяви, че има вариант такъв мач да не се проведе в Лондон, тъй като в Англия от 5 ноември се въвеждат нови по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус. Те важат до 2 декември, но евентуалното им удължаване би означавало дългоочакваната среща на 12 декември да се проведе без присъствието на публика.

"Готов съм да се срещна с Джошуа навсякъде и по всяко време. България е винаги с отворени врати за подобен мач. Знам, че това би било велико за моя народ!", заяви Пулев пред bTV.

За последно Кобрата зарадва почитателите си у нас на 27 октомври 2018 г. Тогава той победи Хюи Фюри след 12 рунда в препълнената "Арена Армеец" в София.

Снимка: Lap.bg

Мачът между Пулев и Джошуа първоначално беше насрочен за лятото на 2020 г. на модерния стадион на футболния "Тотнъм", но пандемията от коронавирус промени плановете на двата щаба. В крайна сметка те си стиснаха ръцете за датата 12 декември. За място на сблъсъка беше определена "О2 Арена" в британската столица.

По време на преговорите се появиха и други опции - Истанбул, Близкият Изток (където през 2019 г. се състоя реваншът между Джошуа и Анди Руис, а домакините платиха 100 млн. паунда, за да организират зрелището), дори яхта на хърватското крайбрежие. От щаба на Джошуа отказаха, тъй като той държи да излезе пред родната си публика. Последният му мач във Великобритания беше през септември 2018 г.

Снимка: Reuters

Хърн търси опции за преместване на срещата извън Англия заради финансовите загуби. Според него, липсата на публика означава пропусната възможност за печалба в размер на около 2 млн. паунда (за зала "О2").

Двамата боксьори продължават да се подготвят за срещата. В момента Кубрат Пулев тренира на високопланинската база Белмекен. Преди дни той беше проверен за употреба на допинг. Днес (2 ноември) служители на антидопинговата агенция го посетиха за втори път.