на живо

Латвийска министърка победи световната шампионка по шах

Дана Реизниеце–Озола е звездата на олимпиадата в Баку

Ако министърът на финансите е международен гросмайстор, значи парите в страната ви се намират в сигурни ръце. А когато успее да матира световната шампионка по шахмат, нямате никаква причина да се тревожите за приходната и разходната част на бюджета.

Въпросната личност наистина съществува. Казва се Дана Реизниеце–Озола и е министър на финансите на Латвия. И ако колегите й от кабинета прекарват лятната си отпуска на плажа, тя използва почивните си дни, за да представя родината си на шахматната олимпиада в Баку (Азербайджан).

В партия от четвъртия кръг Реизниеце–Озола победи китайката Хоу Ифан, която оглавява и ранглистата на международната федерация (ФИДЕ). Останалите латвийски шахматисти обаче не успяха да поддържат нейното темпо и в крайна сметка Китай се наложи с 2,5:1,5 точки.

 

Всъщност 34-годишната Дана е познато име в света на шахмата. Тя е международен гросмайстор от 15 години, европейска шампионка е за девойки до 18 години и е многократна №1 в родината си.

Макар че е омъжена и има четири деца, Реизниеце–Озола успява да балансира перфектно между политическата и спортната си кариера. Тя е избирана четири пъти за депутат в Латвия и е членувала в комисиите по образование, право и европейски въпроси. Тя е член на партията Съюз на зелените и фермерите. От ноември 2014 до февруари 2016 г. е министър на икономиката, а при новия кабинет пое финансите.

България също участва на шахматната олимпиада с мъжки и женски отбор. Тимът ни обаче ще трябва да се бори без световния шампион от 2005 г. Веселин Топалов, който стана баща за втори път и отпътува при съпругата си.