на живо

Любов и кънки (ВИДЕО)

Ексклузивно интервю с Алексей Ягудин и Татяна Тотмянина, които спортът превръща в семейство

bTV

Две от легендите на световното фигурно пързаляне - Татяна Тотмянина и Алексей Ягудин, които са семейство в живота, дадоха ексклузивно интервю за bTV. 

Вижте какво споделиха те пред Елена Яръмова, ден преди шоуто "Парад на шампионите", което се проведе в понеделник в зала “Арена Армеец”.

За България

Ягудин: „Въодушевен съм, че съм отново в София, България, защото първото ми участие на Европейско първенство бе именно тук, преди цели 20 години. Като в „Тримата мускетари" на Александър Дюма, се връщам назад във времето. След интервюто ще обиколим града, за да видим какво се е променило за тези две десетилетия. Сигурен съм, че всичко е различно. Все пак става дума за 20 години, не за една, един дълъг период от време."

За приятелството с Албена Денкова и Максим Стависки

Ягудин: „Приятелство като приятелство. Ние имаме една и съща професия, но никога не сме били съперници на леда. Аз се състезавах при мъжете, Таня при спортните двойки, а Албена и Максим- при танцовите. И това е добре, защото така запазихме приятелството и топлите си отношения. Никога не сме спорили за това: кой е по-добър от другия. И вече над десет години работим заедно, под ръководството на Иля Авербух."

За успехите на България във фигурното пързаляне

Ягудин: „Не съм изненадан. Няма значение колко голяма е държавата. Тя може да е малка, като Финландия например, или някой друга европейска страна, но пак може да има шампиони. Виждаме какво се случва при мъжете в момента. Хавиер Фернандес... Испания никога не е имала толкова успешни състезатели. Той е вече трикратен европейски шампион. Не е защото става дума за България и защото тук е предимно слънчево ... и има море. Основната причина е талантът на Албена и Максим. Затова натрупаха толкова медали"

За големия Иля Авербух

Ягудин: „Той е нашият шеф. Това е всичко. Когато хората чуят думата „шеф", си представят как отиваме в офиса, сядаме и вършим някаква работа на компютъра, а през това време сме нервни и под напрежение. При нас е различно. Минаха 10 години, откакто се събрахме. Една голям екип: Татяна Навка, Роман Костомаров, Албена и Максим, Петрова и Тихонов. Това е група от хора, които са били европейски, световни и олимпийски шампиони. Пътували сме заедно, изнесли сме стотица шоута. Иля не е просто човекът, който движи нещата и се откроява, който ни съветва и дава насоки какво да правим.”

„Той си е същият, какъвто го помня отпреди 14 години, когато се изправихме един срещу друг на Олимпийските игри. Забавната страна на цялата тази история е, че ако през 2011-2012 г. някой ме беше попитал „Мислиш ли, че Иля би организирал нещо толкова голямо (като това в момента)?", аз просто щях да се изсмея. Не можех да си го представя да създава и продуцира. Ето как хората се променят, времената се менят. Нищо не остава фиксирано. Сега той прави всичко, но иначе си е същия човек си е, същия приятел - добронамерен и открит към всеки един от компанията ни."

За сватбата си... и защо избраха тя да бъде тайна

Ягудин: „Защото така. Хората не спираха да ни питат. Имаше много въпроси „Защо?" Имате две дъщери, заедно сте от над 9 години: Защо не сте се оженили все още? Мислехме, че въпросите ще спрат, но после продължиха да ни задават подобни. „Защо тя не бе в бяло?", „Защо избрахте да сключите брак в Сибир?", дори „Защо изобщо вдигнахте сватба?" Затова давам простичък отговор - защото така!"

За съвместния си живот

Тотмянина:  „За щастие ние нямаме никакви проблеми в това да съчетаваме личния и професионалния живот. Ние сме почти по 24 часа заедно, ето защо нямаме проблеми - като това единия да замине някъде далеч за дълго и да си липсваме, така че лесно се справяме със семейните ангажименти. Не скучаем заедно, не се ревнуваме.. Смятам, че от тази гледна точка, ние сме щастливи хора!"