на живо

Лос Анджелис поиска олимпийските игри през 2028 г. и зарадва парижани

Френската столица е най-вероятният домакин през 2024 г.

Reuters

Лос Анджелис официално представи кандидатурата си за град-домакин на летните олимпийски игри през 2028 г. С този ход американците почти сигурно предоставиха възможността на Париж да организира най-големия спортен форум 4 години по-рано.

Двата града бяха останали единствени конкуренти в надпреварата за домакинство през 2024 г. От тази възможност в хода на изборите се отказаха Будапеща, Хамбург, Бостън и Рим. 

Така по всичко изглежда, че на 13 септември, и парижани, и жителите на Лос Анджелис ще могат да се поздравят с победи. Тогава се очаква да бъдат официално обявени градовете-домакини на церемония в Лима, Перу.

"Горд съм да обявя, че олимпийските игри се завръщат обратно в САЩ", каза кметът на Лос Анджелис Ерик Грасети пред медиите при обявяването на кандидатурата за 2028 г. 

Американският град вече два пъти е бил организатор на грандиозното събитие - 1932 и 1984 г. Париж пък е бил домакин през 1900 и 1924 г. 

Президентът Доналд Тръмп също коментира кандидатурата на Ел Ей. "Уверен съм, че летните игри в Лос Анджелис ще са пример за олимпийския идеал и за американския дух", каза той в типичния си стил.

Очаква се властите в Лос Анджелис за инвестират близо 1,8 милиарда долара в проекта.

Последните летни олимпийски игри се проведоха в Рио де Жанейро. През 2020 г. състезанията ще бъдат в Токио.