на живо

Майкъл Джордън попадна в четворката на най-богатите американски знаменитости

Състоянието на Въздушния се оценява на 1,7 млрд. долара от „Форбс”

Баскетболист, при това, считан за най-великия за всички времена, е в четворката на най-богатите американски знаменитости. И разбира се, неговото име може да е само едно – Майкъл Джордън.

Шесткратният шампион с „Чикаго Булс” в НБА (1991-1993, 1996-1998) е класиран под №4 от списание „Форбс”, което е подредило Топ 20 на най-известните личности от света на шоубизнеса, киноиндустрията, медиите и спорта. Условието е те да са родени в САЩ или поне да са американски граждани, както и да са станали популярни не покрай наследено богатство, а благодарение на собствените си постижения в областта, в която наистина си ги бива.

Снимка: Getty Images

Състоянието на Джордън, който се отказа окончателно през 2013 г., се оценява на 1,7 млрд. долара от „Форбс”. Това го превръща и в единствения милиардер измежду спортистите.

Призовата тройка на най-заможните американски знаменитости за отиващата си 2016 г. пък изглежда така:

1. Джордж Лукас (4,6 млрд. долара)

Богатството на „бащата” на сагата „Междузвездни войни” и „Индиана Джоунс” (съвместно със Стивън Спилбърг – б.а.) идва преди всичко от продажбата на неговата компания на „Дисни” през 2012 г. Въпреки че отдавна не се занимава активно с кино, Лукас си остава един от най-добрите американски режисьори, сценаристи и продуценти.

2. Стивън Спилбърг (3,7 млрд. долара)

И второто място е за режисьор, при това, не кой да е, а авторът на ленти като „Челюсти”, „Извънземното” и „Джурасик парк”. Кариерата му продължава вече четири десетилетия, а филмите му са считани за образци на съвременното холивудско кино.

3. Опра Уинфри (2,8 млрд. долара)

Най-известната телевизионна водеща в САЩ е участвала във филм на... Стивън Спилбърг. Това е продукцията му „Пурпурен цвят” през 1985 г., която й носи номинации за „Оскар” и „Златен глобус”.

Още една спортна звезда намира място в челната десетка на „Форбс” и това е Тайгър Уудс. Суперзвездата на световния голф е седми (740 млн. долара), но е пръв по друг показател – той е най-младият въобще в цялата класация Топ 20 на знаменитостите.