на живо

Националите отново победиха Куба

Българите първи в група "C"

FIVB

Късно снощи българският национален отбор по волейбол постигна втора победа Куба в мач от група „C” на втора дивизия на Световната лига. Мачът се игра в обновената зала „Конгресна” в Двореца на културата и спорта във Варна, а момчетата на Пламен Константинов доминираха през повечето време и логично победиха с 3:1 (25:19, 25:19, 19:25, 25:17).

Българският треньор заложи на Андрей Жеков, Владимир Николов, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Станислав Петков, Николай Пенчев и Теодор Салпаров. Кубинците бяха в състав Рикардо Калво, Роландо Сепеда, Хавиер Хименес, Марио Ривера, Дариел Албо, Ливан Осория и либерото Йондер Гарсия.

Първият гейм започна равностойно. Резултатът се движеше точка за точка до 12:11, когато Николай Пенчев изкара топката в блок-аут и донесе по-голяма преднина за „лъвовете”. След вторто техническо прекъсване в гейма (16:14) българите увеличиха разликата след отлични атаки на Станислав Петков, Теодор Тодоров и ас на Пенчев. Кубинците не успяха да се противопоставят и геймът отиде в сметката на България (25:19).

Гостите дръпнаха с 4:1 в началото на втората част, което накара Константинов да вземе тайм-аут. След него българите се мобилизираха и техническата пауза дойде при резултат 8:6 за нас. Кубинците продължиха да грешат, а сервисът на „трикольорите” затрудняваше посрещането им. След силни асове на Жеков и Пенчев, резултатът нарастна до 16:10. Българите безпроблемно затвориха гейма при познатия резултат 25:19.

Успокоени от предимството си, момчетата на Пламен Константинов намалиха оборотите и оставиха Куба да поведе с 5:3 в началото на третия гейм. „Лъвовете” успяваха да се противопоставят до 10:10, но силните атаки на Хименес, Сепеда и Ривера, както и грешките от нашата страна на мрежата, бяха причината гостите да запазят предимството си до края на гейма и да го запишат за себе си при резултат 19:25.

„Лъвовете” оставиха кубинците да поведат и в началото на последната част. Изравняването дойде при 6:6. Разликата започна да нараства в наша полза след атаки на Пенчев, Петков и Тодоров. Българският отбор в крайна сметка спечели гейма без проблеми с 25:17.

За тимът на България най-резултатен бе Станислав Петков с 16 точки. Николай Пенчев записа 14. За Куба Ривера направи 11.

"Радвам се, че успяхме да спечелим и днешния мач. Никога не е лесно да спечелиш четири мача срещу един противник, независимо дали има разлика в класата. Особено след три победи има много често мотивационен срив, който често изиграва лоша шега. При нас не се получи целия мач, с изключение може би на третия гейм. Ако искаме да набираме нужната игрова форма и увереност трябва да търсим победи във всеки мач. Така, че дали искаме и кой искаме на финалите не е най-важното. Важното е да играем силно и за победа във всеки един мач.", сподели треньорът Пламен Константинов на официалната пресконференция след мача.

След тази победа българският отбор е едноличен лидер в своята група C със 7 победи и 3 загуби. Последните мачове от груповата фаза са другия уикенд срещу Аржентина във Варна, а финалите в нашата дивизия ще се проведат от 10 до 12 юли отново в морската ни столица.