на живо

Най-значимото българско спортно събитие за 2016 г.

Ние попитахме, вие избрахте

Остават броени часове преди 2016 г. да отстъпи мястото си на 2017 г. Преди седмица се впуснахме в търсене на най-значимото българско спортно събитие в последните 365 дни. Потърсихме помощ от вас, нашите читатели, чрез анкета.

Време е за резултатите...

Първото място, с 24% от гласовете, окупират трите медала за България на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

На бразилска земя Мирела Демирева грабна среброто в скока на височина и донесе пръв значим успех на родната лека атлетика на такова събитие от 16 години. 

Елица Янкова завоюва бронз в борбата след напрегната схватка с аржентинката Патрисия Бермудес, а ансамбълът ни по художествена гимнастика се качи на трето място на почетната стълбичка в една от най-трудните си години.

Спортните фенове са се радвали и на доброто представяне на българския футболен първенец "Лудогорец" в груповата фаза на Шампионската лига. То заема втората позиция със 17% от вота.

Разградският тим отново се бори на два фронта - в Първа лига, но и в европейските клубни турнири. За втори път в историята си "орлите" се класираха за груповата фаза на Шампионската лига. Те мериха сили с френския шампион "Пари Сен Жермен", английския гранд "Арсенал" и редовния участник в надпреварата - швейцарския "Базел". В крайна сметка "Лудогорец" завърши на трето място в своята група и се превърна в първия български отбор, който ще играе в евротурнирите и през пролетта.

На трета позиция 11 % от нашите читатели и зрители извеждат емоционалния бенефис на ансамбъла по художествена гимнастика.

Красивите грации от националния ансамбъл по художествена гимнастика изиграха последното си съчетание пред софийска публика. След 81 медала и 6 години усилена работа, възпитаничките на Ина Ананиева и Илиана Раева решиха да продължат кариерите си в друга насока.

Един от най-емоционалните моменти от зрелищния спектакъл беше появата на Цветелина Стоянова, която няколко месеца преди това претърпя сериозен инцидент, скачайки от шестия етаж на жилищен блок.

Четвъртата позиция, с по 9% от гласовете, делят Юбилеят на Христо Стоичков и завоюваните от Кубрат Пулев европейска и интерконтинентална титли по бокс.

Бляскав юбилей с участието на едни от най-големите световни футболни звезди подари на българската публика легендата Христо Стоичков по случай своя 50-годишен юбилей. В знак на уважение към Камата под проливния софийски дъжд играха Паоло Малдини, Людовик Жули, Хорхе Кампус, Жан Пиер Папен, Карлос Валдерама и много други.

С две спечелени титли ще запомни 2016 г. Кубрат Пулев. През май месец най-добрият български боксьор надви Дерек Чисора след 12 рунда и 2:1 съдийски гласа и грабна европейската титла в тежка категория. 

В първия си мач пред българска публика като професионалист пък Пулев победи Самуел Питър и грабна интерконтиненталния пояс. Шоуто в зала "Арена Армеец" беше изключително емоционално и събра над 12 000 почитатели на Пулев.

7% от вас пък са избрали за най-значимо спортно събитие през 2016 г. Купата на България, спечелена от ЦСКА.

35 000 зрители изгледаха от трибуните на националния стадион „Васил Левски” триумфа на ЦСКА в турнира за Купата на България. Това се превърна в най-посетената футболна среща в България в последните години. Нещо повече "червените" тогава се подвизаваха в третия ешалон на българското първенство, което ги прави и първия аматьорски клуб, спечелил турнира.

6% са дали своя глас за Световната купа по сноуборд на Радослав Янков.

Българският представител в сноуборда Радослав Янков пренаписа историята на родния зимен спорт, спечелвайки Световната купа в паралелните дисциплини. Постижението му е първото от такъв мащаб за наш представител, който се класира на трето място в подреждането за Спортист на годината.

Алпинистът Боян Петров пък е впечатлил най-силно 5% с трите осемхилядника, които покори. Той стъпи на Нанга Парбат (8126 м), Анапурна (8091 м) и Макалу (8485 м) и се превърна в първият българин, покорил 8 от 14-ти осемхилядника в света.

Параолимпийската титла на Ружди Ружди е събрала 4 % от вашия вот. Българският представител в тласкането на гюле на параолимпийските игри в Рио - Ружди Ружди, спечели златен медал в своята дисциплина и стана едва третият български шампион на такъв форум. Освен това той постигна и нов световен рекорд от 12,33 м – с 29 см по-добър резултат от предишното най-добро постижение на планетата.

4% са гласували и за победата на Григор Димитров срещу Рафаел Надал. Хасковлията не изпраща най-успешната си година, но и през 2016 г. имаше повод за оптимизъм. Българинът се наложи над своя непреодолим до тогава съперник с 6:2, 6:4 на четвъртфинал на откритото първенство на Китай.

2 % са избрали за спортно събитие на годината бенефисът на Владимир Николов, 1% - смяната на собствеността в "Левски" - трета в последните 10 години. Допинг скандалите с Габриела Петрова, Силвия Дънекова и Стела Енева пък не са посочени от никого като важни.