на живо

Напусна ни Брунко Илиев

Световният вицешампион от 1970 г. почина след дълго боледуване

След дълго боледуване, днес почина волейболният треньор и бивш национален състезател Брунко Илиев.

Сребърният медалист от Световното първенство през 1970 г. е роден на 22 ноември 1945 г. в с. Трънчовица, област Плевен. Започва кариерата си като състезател именно там, а след това се прехвърля в софийския "Славия", където постига най-големите си успехи, след като е забелязан от треньора Тодор Пиперков.

С "белите" Илиев има спечелени две шампионски титли на България - през 1974 и 1975 година.

Прави дебюта си в националния отбор на 23 години, а две по-късно печели сребърен медал от провелото се в България световно първенство, което и до сега си остава най-големият успех на родния волейбол.

След прекратяването на състезателната си кариера, Илиев се занимава с треньорска дейност. Три пъти печели титлата на България с "Левски", като първи вкарва отбора в Шампионската лига по волейбол.

Начело на мъжкия национален отбор на България застава три пъти. Първо през през 1994 г. когато като дебютант в Световната лига отбора достига 4-то място, през 1999 г. и за последно през 2004 г., когато "лъвовете" отново са на крачка от почетната стълбичка в най-комерсиалния турнир.

В последните години Илиев работеше в школата на "Славия", като той е откривател на едни от най-добрите български волейболисти, сред които и Матей Казийски. През 1986 г. под негово ръководство младежкия национален отбор става европейски шампион.

Снимка: Facebook

Голяма част от играчите на националния отбор за младежи, която спечели сребърния медал от европейското първенство през 2010 г. - едно от последните значими отличия на родния тим, са слушали наставленията на Илиев в школата на "белите".

За последно той ръководеше мъжкия тим на "Славия" през 2012 г.

Брунко Илиев е баща на един от най-успешните ни волейболисти - Ивайло Гаврилов.

От 2001 г. специалистът се бореше с онкологично заболяване.

Погребението ще бъде в петък, 11 ноември, на Централните софийски гробища, в Католическата църква.

Екипът на bTV поднася искрени съболезнования на семейството и близките на Брунко Илиев!