на живо

Нико Розберг е новият световен шампион във Формула 1 (ГАЛЕРИЯ)

Люис Хамилтът спечели в Абу Даби, но остана втори в генералното класиране

Германският пилот на "Мерцедес" Нико Розберг е новият световен шампион във Формула 1. Той завърши втори в Гран При на Абу Даби и по този начин за първи път в кариерата си спечели трофея в най-престижната автомобилна надпревара.

Розберг събра актив от 385 точки, което е с пет повече от съотборника му и пряк конкурент за титлата - Люис Хамилтън.

Снимка: Getty Images

Британецът спечели старта в Абу Даби и записа четвърта поредна победа и общо десета за сезона, но ще трябва да се задоволи с второто място в генералното класиране.

Трети завърши Себастиан Фетел с "Ферари", а четвърти и пети са Макс Верстапен и Даниел Рикиардо с "Ред Бул". Кими Райконен с "Ферари" финишира шести. Топ 10 допълниха Нико Хюлкенберг и Серхио Перес с "Форс Индия", Фелипе Маса с "Уилямс" и Фернандо Алонсо с "Макларън".

Снимка: Getty Images

Люис Хамилтън започва по силен начин състезанието, а Нико Розберг се нареди точно зад него и двамата започнаха да се откъсват от своите противници, докато разликата помежду им варираше между половин и една секунда.

Спиранията в бокса започнаха в седмата обиколка, като първо Хамилтън и Кими Райконен се оттеглиха в питлейна, докато Розберг смени гумите с мека смес в деветата обиколка. Той обаче се забави доста и на излизане се срещна с Макс Ферстапен. 

Снимка: Getty Images

Още преди изминаването на 1/3 от състезанието четирима пилоти се оттеглиха принудително - Валтери Ботас, Данил Квят, Кевин Магнусен и Дженсън Бътън, който караше за последен път през кариерата си във Формула 1. Досущ като Фелипе Маса.

Към 35-та обиколка лидер в състезанието с аванс от 5.5 секунди пред Хамилтън беше Себастиан Фетел, но за пилота на "Ферари" предстоеше спиране в гаража. Той го направи след пълното износване на гумите в 36-ия тур, което позволи на британеца да се завърне на първо място с аванс от 1.3 секунди пред Розберг. Фетел пък изненада с гуми със супермека смес и имаше шанс да атакува Верстапен, Даниел Рикиардо и Кими Райконен, които караха пред него и зад двата болида на "Мерцедес".

Снимка: Getty Images

В крайна сметка той изпревари и тримата, като особено впечатляваща беше маневрата срещу Верстапен - с искри от късна и рязка спирачка между завои номер 9 и 11 на 51-та обиколка.

Междувременно Розберг скъси пасива си срещу Хамилтън на под една секунда, но не рискува с изпреварване. За него второто място и 18-те точки, които дава то, бяха напълно достатъчни.

Снимка: Getty Images

През настоящия сезон германският пилот на "Мерцедес" постигна девет победи, за да стигне до титлата, за разлика от баща си Кеке, който през 1981 г. спечели само едно състезание, но също завърши на първо място в генералното класиране.

Нико е 33-ят световен шампион във Формула 1 и едва третият германец, триумфирал с титлата, след Михаел Шумахер и Себастиан Фетел.

Решителното състезание в Абу Даби не се размина без скандал, тъй като Хамилтън не спази заповедите от бокса да ускори начело на колоната. Британецът умишлено караше бавно, за да въвлече още пилоти в битката с Розберг, който трябваше да завърши извън топ 3, за да загуби трофея.