на живо

Нов български участник в евро-сериите GT4, ще пилотира Lotus

В българския отбор заявен германец, Цонев и Ангелов липсват засега

личен архив, Павел Лефтеров

Нов български участник влезе в официалния списък на стартиращите в европейските серии GT4. Павел Лефтеров е заявен като единствен състезател на АСК Булавто Рейсинг и ще пилотира автомобил на легендарна автомобилна конюшня - Lotus Evora GT4. Това означава, че младият варненец ще трябва да обуздае близо 360к.с., което при тегло на колата от само 1200кг си е сериозно предизвикателство.

Роденият на 12.11.1997г. във Варна младеж е започнал състезателната си кариера през 2007 в картинга и само две години по-късно е вицешампион на България в клас Мини. От следващия сезон започва върховата серия на Павел, чийто пик е вицешампионската титла на световните серии за купата ROK, клас Junior Bridgestone Rok. От дълги години работи с шеф-механика Габриеле Кастелаци, трудил се във Ферари, който и досега е един от основните "виновници" за десетките спечелени купи. Другата основна съставна част на успешния тандем е талантът на Павел, който той успешно развива и подплатява с академични знания в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София. Освен майчиния език, Павел владее свободно английски и италиански и е фен на екстремните спортове, плува и играе тенис. Има брат-близнак, който не е изкушен от автомобилната магия, но на всяко състезание е един от най-верните фенове на брат си.

Снимка: личен архив Павел Лефтеров

Павел Лефтеров ще кара сам във всичките шест двойни старта от календара на GT4-сериите със състезателен номер 6, а официалната презентация на отбора му ще е на 31 март от 14,30ч. в гимназията, където учи в момента. Още същата вечер ще потегли за първото голямо предизвикателство през 2015г. – стартът на евро-сериите GT4 в Ногаро, Франция.

Другите български участници в листа на заявените за GT4-сериите са Росен Даскалов и Григор Григоров, които ще делят кокпита на русенската стрела Sin R1 GT4 със състезателен номер 11 и ще карат за българския тим Sofia Car Motorsport. Изненадващо вместо останалите двама български представители – Ивайло Цонев и Мирослав Ангелов, като член на Sofia Car Motorsport под №71 фигурира Хендрик Стил. Ролята на германеца в първия старт е да тества автомобила.

Мениджърът на отбора Владимир Илиев поясни, че Ангелов по всяка вероятност ще стартира във втория кръг за сезона в Зандвоорт на 22 – 24.05, защото се изчаква пълното му възстановяване след скорошна катастрофа. Участието на Иво Цонев било гарантирано финансово и за него имало пусната заявка.