на живо

Олимпийка от Ямайка мизерства на улицата

Оливия Макой участва на игрите в Сидни и Лондон, а днес е бездомна

Според всеобщата представа елитните спортисти нямат никакви финансови проблеми, а сравнително кратката им кариера на практика ги осигурява до дълбоки старини. Покъртителната история на ямайската лекоатлетка Оливия Макой обаче е доказателство за тъкмо обратното. Състезателката по хвърляне на копие и на диск е двукратна участничка на олимпийски игри - Сидни 2000 и Пекин 2008. Днес тя е бездомна и нощува из улиците на град Мандевил...

Мизерната участ на 42-годишната Макой трогна местните жители, които събират подписи и дарения в нейна подкрепа. А градските власти понасят жестоки критики заради факта, че са допуснали Оливия да пропадне до социалното дъно.

Още през 2013 г. атлетката била принудена да продава сок по улиците, за да плаща наема си. Тогава състрадателни хора й намерили работа в местно училище като преподавател по математика.

Скоро обаче Макой останала без доходи и била принудена да нощува на открито заедно с невръстния си син. Преди две години пратила детето при роднини зад граница, за да не споделя кошмарното й съществуване.

Оливия има диплома по бизнес администрация и мечте да работи като треньор. Тя все още държи националния рекорд на Ямайка в хвърлянето на диск.