на живо

Олимпийски шампион от Ямайка страда от вируса Зика

Въпреки болестта, Кемар Бейли-Коул иска да участва на олимпийските игри

Getty Images

Носителят на златен медал от щафетата на Ямайка в 4х100 от Лондон 2012 Кемар Бейли-Коул е заразен с вируса Зика. Това призна самият той пред ямайския “Джамейка Глийнър”.

24-годишният атлет разказа, че е разбрал за състоянието си, след като приятелката му е намерила подута буца на врата му.

„Не знаех, че имах вируса и тренирах с него вече три дни. Изпитвах болки в гърба и мускулите, но мислех, че това се дължи на тежките ми тренировки”, каза Коул.

Снимка: Getty Images

Въпреки болестта бегачът на 100 метра се чувства добре и е твърдо решен да заслужи мястото си на олимпийските игри и да представлява Ямайка в квалификациите, където ще се конкурира с Юсеин Болт, Асафа Пауъл, Йохан Блейк за място в Рио. 

„Възстановяването не е лесно. Още имам обриви по тялото, очите ме болят, но е добре, че не чувствам болка в мускулите в момента”, добави спринтьорът.

Вирусът Зика се разпространява след ухапване от комар и се зароди в Бразилия преди около година. Оттогава има разболели се от Зика в над 60 държави. Вирусът е определен като критичен от Световната здравна организация.

Заради опасения да не се разболее от вируса популярният голфър Рори Макилрой вече се отказа от участие в олимпийските игри в Рио де Жанейро.