на живо

Опити за нови рекорди по маршрута Ком – Емине

Антония Григорова преминава трасето пеша, а Борислав Йорданов ще бута и носи велосипед през Стара Планина

Личен архив

Днес ставаме свидетели на няколко опита за нови рекорди по най-дългия непрекъснат маркиран туристически маршрут у нас – Ком – Емине.

В похода Ком-Емине се включват много от най-добрите ни състезатели, но и ентусиасти, които се присъединяват към тях заради удоволствието. 

Антония Григорова ще направи опит да направи първото скоростно преминаване на трасето от около 600 км от жена. Тя стартира от в. Ком в 4:30 сутринта при силен попътен вятър. Целта - да се справи за най-много 6 дни.

Темпото й засега е по-добро от предварително планираното: Хижа Петрохан - гара Лакатник: 30 км за 2:50 ч.

Снимка: Личен архив

Движението по трасето може да следите в реално време тук.

Билото на Стара планина с амбицията за първи резултат при мъжете пък ще пробяга Божидар Антонов. 

Точно в 9 сутринта Борислав Йорданов тръгна от в. Ком на т.нар Велоносен поход. Той ще се опита да подобри рекорда на две колела.

Инициативата му има и кауза - повече от 600 км носене и бутане на велосипед през Стара планина, защото екипът му иска да покаже, че има нужда от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

Снимка: Личен архив

Доскоро Борислав Йорданов държеше рекорда за най-бързо преминаване по трасето с велосипед. През 2014 г. той измина разстоянието от над 600 км без поддържащ екип за 5 дни и 4 часа. Преди броени дни, постижението беше подобрено от Илко Илиев, който успя да премине по билото на Балкана с велосипед за 90 часа, 29 мин и 20 сек (3 дни и 18 часа). Той стартира на 22 юли и финишира на 25 юли.

Може да следите прогреса на Борислав Йорданов  в реално време тук.