на живо

Освободиха Мария Матева от националния отбор

Причината е влошено здравословно състояние

Дългогодишната състезателка на националния отбор по художествена гимнастика Мария Матева бе освободена от тима. Това съобщи главният треньор Ефросина Ангелова. Причината е влошеното здравословно състояние на гимнастичката и невъзможността ѝ да понесе големи натоварвания.

"Благодарим на Мария за огромното удоволствие, което ни подари през всичките години като национална състезателка, за спечелените медали и прекрасни емоции! Вярваме, че това не е раздяла с любимия ѝ спорт и тя ще остане част от от него използвайки огромния опит натрупан през годините! Благодарим ти, Миме! Обичаме те", написаха от федерацията към Матева.

Ето и пълния текст на писмото на Ефросина Ангелова до Председателя на БФХГ г-жа Илиана Раева и УС на БФХГ, с което предлага освобождаването на Матева:

"ДО
Г-ЖА ИЛИАНА РАЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БФХГ

ДО
ЧЛЕНОВЕТЕ НА УС НА БФХГ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО РАЕВА,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

От 15 до 30 Януари 2016 г. в Спортпалас се проведе първия за годината тренировъчен лагер на национален отбор жени индивидуално с цел навлизане в състезателна форма.

Следствие на наблюдението ми върху работата на целия основен състав и проведените три контролни и моделирани тренировки и съобразено с двете най-важни състезания за годината Европейското първенство и Олимпийските игри, предлагам следните промени в състава на националния отбор жени индивидуално и стратегията за представянето му през 2016 г.:

"Да бъде освободена състезателката Мария Матева от национален отбор жени.
Основна причина за това решение е нейното здравословно състояние, което все повече не й позволява да участва постоянно и интензивно в тренировките и да издържа зададения тренировъчен план. С навлизането в състезателен период това ще затруднява все повече подготовката й. Смятам, че усилията на състезателката не могат да компенсират физическото й състояние и е в неин интерес да се вземат мерки за лечение и избягване на допълнителни усложнения.

С уважение,

ЕФРОСИНА АНГЕЛОВА
ГЛАВЕН ТРЕНЬОР НА НО ЖЕНИ ИНДИВИДУАЛНО"


След освобождаването на Матева в държавния ни тим при жените влизат девойките Боряна Калейн и Мадлен Радуканова.