на живо

Първата учителка на Наим: Идваше с гуменки дори през зимата (ВИДЕО)

Трикратният олимпийски шампион никога не забравя откъде е тръгнал

Наим Сюлейманоглу е израснал в бедност и лишения в Момчилград. Това разкри пред bTV първата учителка на най-великия щангист в историята – Недялка Кафова. Тя се среща за първи път с бъдещия голям шампион през зимата на 1974 г. Тогава 7-годишното момче попада в нейния клас на Начално училище "Д-р Петър Берон" в града.

Семейството на Наим е бедно. Това, което той може да си позволи дневно е една баничка. Недялка Кафова приема присърце съдбата му и успява да се пребори с училищното настоятелство детето да получи правото на безплатна храна в новооткрития стол в школото.

„Беше много бедно облечен, босичък. С гуменки на бос крак дори и през зимата”, спомня си преподавателката. И се гордее с факта, че дори и на върха на славата Наим не е забравил откъде е тръгнал: „Поздрави ме и слезе от колата. Малко бяха луксозните коли тогава”.

Благодарение на класната и на директорката на училището Ганка Жечева, Сюлейманоглу често е освобождаван от часове, за да може да прекарва повече време в залата с тежестите и да участва на първите си състезания.

Наим никога не забравя първата си учителка. След години я търси отново, за да я покани на абитуриентския си бал. Жест, който г-жа Кафова си спомня с умиление и със сълзи на очи.

Човекът, поставил 46 световни рекорда, се превръща в сензация още преди да е навършил 10 години като няма турнир, който да не е завършил със златен медал. Първият му клуб е "Родопи" Момчилград, но едва прекрачил прага на четвърти клас, той вече е записан да учи в Кърджали и преместен в местния клуб "Арда".

Хората от Момчилград разказват, че Наим никога не къса напълно с корените си. Често отскача до родния си край и се среща със стари приятели. Понякога води със себе си и един от най-близките си бивши съотборници - Халил Мутлу, известен у нас с българското име Хубен Хубенов. Халил, също като Сюлейманоглу тръгва от България, за да покори олимпийски и световни върхове. 

Трикратният олимпийски шампион се ражда в изоставената вече махала „Разделна”, която е отдалечена на 6 километра от село Птичар.

Децата в Момчилград вече не тренират вдигане на тежести, а преди шеметната си кариера в щангите Джобния Херкулес започва първо в тениса на маса.

„Записаха се в един ден заедно с Даниела Гергелчева, но физическите му качества отговаряха на щанги и борба”, подчертава местният треньор по тенис на маса Хасан Ходжаоглу.

50-годишният Сюлейманоглу все още очаква трансплантация на черен дроб в Истанбул.