на живо

Пътят на Джошуа към върха: наркотици, арест и дългове

Бой с бастуни в интерната в Нигерия е ежедневие за бъдещия световен шампион

Преди да стане Ей Джей, суперзвездата в бокса, Антъни Олувафеми Оласени Джошуа е познат на семейството си просто като Феми. Едно високо, ловко момче с голяма глава.

Имал е проблеми с цигарите и алкохола. Обича да чете книги и да играе шах. Антъни Джошуа е звезда, но миналото му далеч не е толкова светло, колкото бъдещето му.

Роден в Уотфорд, прекарва първите години от живота си в Нигерия. Корените на известния боксьор водят началото си от Африка. Майка му – Йета Одусаня, е от Нигерия. Тя е от африканското племе Йоруба. Баща му – Робърт Джошуа, има ирландски и нигерийски произход. В Нигерия го наричат “Големия човек” заради непримиримостта и физиката му. Както е обичайно за дете с неговия произход, малкият Джошуа е добър в леката атлетика и футбола. Може да пробяга 100 м за по-малко от 12 секунди.

Боксьорът никога не е крил корените си, както и фактът, че се гордее с тях. Джошуа дори има татуиран африканския континент на дясното си рамо, като в него са очертани границите на Нигерия.

Антъни Олувафеми Оласени Джошуа е роден на 15 октомври 1989 г. Има брат – Джейкъб, и две сестри – Лорета и Джанет. Родителите му се разделят, когато е на 4 години. Всички деца остават да живеят с майка си в имението Мериден. Там прекарват безгрижно и весело детство и въпреки че не виждат често Робърт, никога не усещат неговата липса.

Когато е на 11, майка му мести него и брат му обратно в Нигерия. Там го записва в интернат. Всяка сутрин става в 5:30, за да ходи за вода, която топли с нагрято желязо. Грижи се и за чистотата и добре изгладените си дрехи. Спречкванията между момчетата в пансиона са ежедневие, а наказанията нетрадиционни и меко казано жестоки – бой с бастуни или стоене в клекнало положение в продължение на часове. Това изгражда силния му характер и желязната дисциплина.

Малкият Джошуа е добър в спорта. На 14 години чупи училищния рекорд в бягането на 100 м – 11,6 секунди. Спортът за него се превръща в идеалната причина да не ходи на училище. Но така и не подхожда сериозно, просто разчита на таланта си. На 16 години, докато играе футбол, хваща един от съперниците си за врата и го захвърля зад себе си. Следва предупреждение за изключване. Конфликтът му е като сянка, което го води до електронна гривна на крака и забрана да пребивава в родния си град.

Антъни мечтае да стане полицай или пожарникар. Но след това стремежите му се променят. Той често си навлича неприятности - участва в улични боеве, получава официални жалби, глоби. Пуши и пие, прекарва голяма част от времето си в нощни клубове. Където има неприятности, Антъни Джошуа е там.

В боксовата зала влиза късно, едва на 18. Един по-различен ден през 2007-а преобръща живота му. Джошуа отива на фитнес при братовчед си, който също става професионален боксьор. Слага си неговите ръкавици просто ей така, на шега и се пренася... някъде другаде. Не след дълго осъзнава, че има природен талант в бокса. Преди да започне неговият поход обаче, за пореден път се сблъсква със своите тъмни страни. Алкохолът и цигарите, с които злоупотребява, правят тренировките му непосилни. Но той не се отказва и тренира два пъти по-усърдно. По-късно взима назаем 25 паунда от братовчед му Бен, за да си купи първите боксови обувки. Дебютира с тях на ринга.

Началото

Официално стъпва на аматьорския ринг година по-късно, а до 2010 г. той вече е един от най-добрите на Великобритания, печели "ABA шампион в супертежка категория" в едва 18 състезания.

Докато по всичко изглежда, че е тръгнал в правилната посока и е загърбил призраците от тъмното му минало – те продължават да се прокрадват за миг в историята на бъдещето му. През март 2011 г., автомобилът на Антъни е спрян заради превишена скорост. Полицията открива 225 грама канабис в спортния му сак. През 2012 г. е арестуван за притежание на марихуана с цел разпространение. Заплашен е с 14 години затвор, но се признава за виновен, показва покаяние и се отървава с отстраняване от британския боксов отряд, едногодишна условна присъда, според която в продължение на 12 месеца полага обществено-полезен труд и 100 часа неплатена работа. Всички предричат края на една толкова обещаваща кариера, разочаровани, че някогашният живот на Джошуа, изпълнен с партита и жени, все пак е победил.

Но грешат.

Две години по-късно пред родна публика в Лондон, той става олимпийски шампион, превръщайки се не просто в най-добрия във Великобритания, а в най-добрия в света само с 43 битки зад гърба си. През 2013 година е удостоен с ордена “Член на Британската империя”, след златното отличие. Златото е повод кралските пощи да издадат специална пощенска марка, посветена на олимпийската му титла. В родния му Уотфорд пощенска кутия е боядисана в цвета на медала му. През 2018-та година Антъни Джошуа е награден със званието офицер на “Ордена на Британската империя” в чест на рождения ден на кралица Елизабет II.

Но преди да стигне до това признание през 2018-та, след олимпийската титла Джошуа решава, че с аматьорските му битки е свършено и е време за професионалния ринг. Вече е време да поработи и за пари.

Пътят в професионалния бокс

“Когато започвах, целях да стана мултимилионер. Но сега има обикновени хора, баби и дядовци, които струват милиони само заради имотите, които притежават. Затова вече се целя в това да съм милиардер. Да си милионер, е хубаво, но винаги трябва да се целиш по-високо. Ако спечеля 10 млн. от предстоящата си битка, то от следващата трябва да заработя 10 пъти повече. А ако печеля по 100-150 млн., защо да не се целя в милиарда? Познавам хора, които сами са станали милиардери. Трудно е, но не невъзможно.", споделя преди години британецът.

Дебютът на профиринга е срещу италианец - Емануеле Лео, когото Джошуа нокаутира в първия рунд. Мениджмънтът на британеца подбира точните съперници, за да изстреля кариерата му към върха. Едва в осмия си мач Антъни влиза в трети рунд, а в деветата си битка печели Интернационалната титла на Световния боксов съвет (WBC). През това време свиква да се бие на най-престижните арени на Острова, като дори стъпва на „Уембли“, но мачовете му са подгряващи за по-важни събития.

Първото голямо предизвикателство идва едва в 15-ия мач. Битката е за британската титла в тежка категория, а срещу него е Дилиън Уайт, който го е победил през 2009 г. при аматьорите - първата от трите загуби на Джошуа изобщо. Но на професионалния ринг се случва друго - Антъни едва оцелява във втория рунд, за да го унищожи в седмия. Тази победа е ключът към бъдещето - 3 милиона паунда веднага и нов 5-годишен договор, включващ дял от платените телевизионни излъчвания.

Време е и за дебютната титла в профибокса. След паметната си победа над Владимир Кличко - британецът Тайсън Фюри има прекалено много пояси и прекалено малко желание да ги защитава. Той отказва среща със задължителния претендент на Международната боксова федерация (IBF) Вячеслав Глазков и овакантява титлата. „Този пояс е най-скапаният от всичките, ще се изпикая върху него и ще го изхвърля на боклука!“, твърди Циганският крал. За Джошуа обаче въпросната титла е шанс за нова стъпка към върха. Той нокаутира във втория рунд Чарлз Мартин, който по-рано е победил Глазков и вече с пълно право се нарича световен шампион, макар и само в една от версиите.

Следват 2 безпроблемни защити, преди съдбата да му предложи всичко накуп - още два пояса в добавка към истински претендент. За три години Антъни Олувафеми Оласени Джошуа се качва на ринга едва 18 пъти. Никой от опонентите му не е оцелял по-дълго от седмия рунд.

Никой освен Кличко, който пада в 11-ия. Владимир Кличко няма нищо общо със съперниците, с които Джошуа дотогава е мерил сили. Историческият мач на „Уембли“ легитимира младия британец като новия господар в тежката категория, а мениджърът Еди Хърн няма търпение да организира втора серия от съперничеството. С победата си над Кличко Джошуа прибра в джоба си близо 15 млн. долара, но вместо да си купи нова, лъскава кола, първото нещо, което Джошуа ще направи с парите си, е да плати своите дългове.

"Ще трябва да си платя сметката. А тя е доста голяма", шегува се точно след края на мача Антъни. Оказва се, че той все още носи прането си на обществена пералня, към която е задлъжнял със 120 паунда.

Освен да обещае да плати дълга си, Антъни веднага след края на мача с Кличко се обадил чрез фейстайм на майка си и малкия си син. Всъщност това е една от многото мистерии около Джошуа – за разкритието в социалните мрежи на боксьора, че той всъщност е станал баща.

За „любовта”

След като придобива известност, Джошуа е свързван с много жени, сред които моделът Кара Делевин и певицата Рита Ора, ала майка на детето му се оказва обикновена танцьорка на пилон.

С Никол Осбърн Антъни се среща още докато е ученик в Уотфорд. Връзката им е нестабилна, а бременността на Никол идва като гръм от ясно небе и за двамата. Живеят разделени – тя в огромно имение, което Джошуа ѝ е купил, а той в малкия си апартамент заедно с майка си. Синът им се ражда на 6 октомври 2015 година и носи името Джоузеф Бейли Темилолува Принс Джошуа. За своя син Джошуа не споделя много. Оказва се, че е по-строг с племенницата си, отколкото с малкия Джоузеф. Според него той ще си бъде мъжкар, ала племенницата му трябва да се научи да бъде добро момиче с морал.

Сценарият за професионалната кариера на британеца се развива по най-добрия начин до юни миналата година. От 22 мача, Джошуа има 22 победи – 21 от тях с нокаут. Първата загуба за световния шампион дойде много неочаквано и от най-изненадващия противник. Джошуа загуби световната титла срещу Анди Руис от САЩ, който го свали в седмия рунд. Още пред декември същата година обаче Джошуа взе реванш и го победи по точки. Другата победа на Джошуа по точки е срещу Джоузеф Паркър от Нова Зеландия. Въпреки забележителните успехи на професионалния ринг, световният шампион не забравя да погледне назад – към не дотам светлото минало:

"Научих се да съм мъж. Научих се на дисциплина, да знам кога да казвам не, да знам какво е правилно и грешно. Ако не беше боксът, сега щях да съм зад решетките."