на живо

Без наказание за заподозряната в употреба на допинг руска фигуристка

МОК с позиция по казуса

Reuters

Руската фигуристка Камила Валиева няма да бъде отстранена от зимните олимпийски игри и ще продължи участието си, твърдят медиите в родината й. Случаят със забавянето на награждаването на руския тим със златните медал в отборната надпревата продължава на бъде водеща тема в Пекин.

Русия спечели златото в отборния турнир във вторник, но церемонията по награждаването беше отложена заради нуждата от спешни правни консултации с Международния съюз по кънки. Мистерията стана още по-голяма, след като се появиха информации, че причината е съмнителна допинг проба на 15-годишната фигуристка Камила Валиева.

Все още не е ясно точно какъв е проблемът около Валиева. Твърди се, че не става въпрос за вещество, което подобрява представянето и ефективността на даден спортист.

Снимка: Getty Image

Руският вестник "Спорт Експрес" пък съобщава, че в пробата на Валиева е открито вещество, което се използва в лекарства при сърдечни проблеми.

Съществува и спор дали веществото е взето в състезателна обстановка или преди това.

В момента няколко правни екипа разглеждат ситуацията, тъй като тя остава много сложна. Валиева е само на 15 години и по действащите правила на Световния антидопингов кодекс тя все още е "защитено лице". Така са описвани "спортисти, които към момента на дадено нарушение все още не са навършили 16 години".

Снимка: Reuters

"Що се отнася до слуховете за допинг, това са спекулации. Надяваме се на разбирането и търпението на всички. Това е правен въпрос. Всички се опитват да разрешат този проблем много бързо.", заяви говорителят на МОК Марк Адамс.

Според руските медии Валиева няма да бъде наказана и всички ограничения са свалени, като ще може да участва в турнира на сингъл, а Русия ще запази златото от отборната надпревара. Самата фигуристка проведе тренировка тази сутрин, след като вчера пропусна заниманието.