на живо

Биатлонистите са първите българи в олимпийското село

Стриктни противоепидемични мерки посрещнаха националите в Пекин

Българските биатлонисти са първите наши спортисти, влезли в олимпийското село на игрите в Пекин. Късно снощи те пристигнаха в китайската столица, след което бяха закарани до планинската зона Джандзяку, където ще бъдат настанени в следващите три седмици.

Ковид тестовете от летището на всички са отрицателни, съобщават от щаба на Българския олимпийски комитет (БОК). В отбора в момента са седем от осемте състезатели, тъй като европейският шампион за младежи Благой Тодев все още е под карантина в Италия и ще пристигне в Китай по-късно.

Биатлонистите ни са настанени в планинското олимпийско село Джандзяку. В него ще бъдат още представителите ни в сноуборда, ски-скоковете и ски-бягането, за да са в близост до спортните комплекси.

В олимпийското село в Пекин ще бъде настанена единствено фигуристката Александра Фейгин, тъй като ледените спортове са в столицата. Има и междинно село в Янинг, където ще пребивават скиорите алпийци и представителят ни в спускането с шейни. Трите села са свързани с влака-стрела, който се движи с 350 км/ч и изминава 174-километровото разстояние от Пекин до планинската зона за 47 мин.

Селото в Джандзяку се състои от 5-етажни новопостроени жилищни блокчета. Нашите олимпийци са настанени заедно с отборите на Германия, Полша, Естония и Норвегия. Апартаментите на българите са на първите два етажа, които вече са с родния трибагреник по балконите. Стаите са със стандартното за олимпийски игри семпло обзавеждане.

Навсякъде здравните мерки са изключително стриктни, в ресторанта всеки се храни в отделна оградена с плексиглас от останалите зона. Към нашата делегация засега има трима китайски доброволци, по-късно в долните две села ще се включат още 5, част от които говорят български.

Днес Милена Тодорова, Даниела Кадева, Мария Здравкова, Лора Христова, Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Антон Синапов посетиха биатлонския комплекс. Те първо се настаниха и подредиха своята вакс-кабина, след това разопаковаха ските и пушките и разгледаха съоръжението.

Личните и специализираните багажи са пристигнали навреме, всички са здрави и готови за тренировки и състезания, единствено Даниела Кадева все още се възстановява след претърпяната наскоро лекарска интервенция на стъпалото. Прогнозите са, че до началото на олимпийските стартове и тя ще може да се състезава наравно с останалите.

Утре биатлонистите ни възнамеряват да направят пълноценни тренировки на комплекса, който се намира на 1800 м надморска височина.