на живо

Радо Янков пред bTV: Успех е, че изобщо мога да се състезавам (ВИДЕО)

Сноубордистът завърши на 15-а позиция в Пекин

Радо Янков пред bTV: Успех е, че изобщо мога да се състезавам (ВИДЕО)

Радослав Янков записа най-доброто си класиране на зимни олимпийски игри. Сноубордистът преодоля квалификацията в паралелния гигантски слалом, но отпадна на осминафиналите от станалия впоследствие олимпийски шампион Бенямин Карл.

Янков се нареди 15-ти в крайното подреждане.

За него обаче самото стигане до Пекин си е успех. В интервю за bTV носителят на Големия кристален глобус в паралелните сноуборд дисциплини за 2016 г. сподели, че преди година не е знаел дали изобщо ще може да се състезава.

"Успех е за мен. Голяма крачка и цел за мен беше да вляза в топ 16, тъй като на световните купи не успявах много често да го правя, но се случи на най-важното състезание. Има малко разочарование, бях близо до влизане в топ 8."

Снимка: Reuters

"Благодарен съм, че съм тук. Миналата година беше трудна, не знаех дали ще мога да се състезавам въобще. Закъсня и подготовката, до края на юли не можех да тренирам пълноценно. Благодарен съм, че имам шанса да се състезавам", добави Янков, който беше знаменосец на българската делегация на церемонията по откриването на Игрите в китайската столица.

Той смята, че може да постигне още много и затова ще продължи да се готви за следващите олимпийски игри през 2026-а.