на живо

Радослав Янков пред bTV: Емоциите са положителни, но има и разочарование

"Живееш отшелнически живот, за да стигнеш до Игрите", сподели треньорът на сноубордиста

Радослав Янков пред bTV: Емоциите са положителни, но има и разочарование

Доволен от участието си във финалите в паралелния гигантски слалом на олимпийските игри в Пекин, но и разочарован от ранното си отпадане е сноубордистът Радослав Янков. Той сподели в предаването "Тази сутрин", че сам е решил да рискува в съревнованието с бъдещия шампион и петкратен световен шампион Бенямин Карл.

"С положителни емоции съм, но има и малко разочарование като си толкова близо. Малко си ме е яд, но въпреки това тази стъпка - да вляза във финалите, е изпълнена. Така че съм доволен от резултата. Мое решение беше да рискувам. Когато първата квалификация не се получи, трябва да се рискува. За финала, като знаехме, че той е в отлична форма, просто нямаш друг шанс - или рискуваш и даваш всичко от себе си, или просто караш до долу и те бият с много. Мисля, че взех правилното решение. Той беше по-добър.", заяви Янков.

Българинът все пак записа най-доброто си класиране на третото си участие на олимпийски игри. Той се надява да успее да участва на най-важния спортен форум и след 4 години.

Снимка: БГНЕС

Наскоро Янков претърпя операция заради болки в кръста.

"В момента съм добре. Забави се с няколко месеца физическата подготовка. Все пак съм благодарен, че успях да вляза в сезона, да направя някои нелоши класирания. Това е част от играта. Някои хора дори не могат да се върнат след такива операции или имат болки. Аз, слава Богу, се чувствам добре и съм благодарен за това. Пожелавам си да остана здрав, да нямам болки. Това е най-важното. С другите неща ще се справим", категоричен е той.

Неговият треньор Георги Атанасов е оптимист, че сноубордистът ще успее да участва на още едни Игри.

"Само времето ще покаже. След този сезон и подготовката, която проведохме, навлизаме в нова ера в кариерата на Радо. В последните 3-4 сезона той се бореше с болките и с контузията и не можехме да покажем това, което той може. Сега сме на прав път. Вчера показахме, трудът и фактът, че той е израснал психически за може би най-важния старт за сезона. Тази година това му е втори финал, което показва, че посоката е правилна. Ако е жив и здрав, следващите години ни предстоят едни добри класирания", каза той.

Атанасов разкри, че и самото заминаване за Игрите в Пекин е било сложна задача. 

Снимка: Reuters

"Да се класираш за олимпийски игри за един състезател е изключително трудно. Всички се гордеят с това. Тези Игри са още по-специални. Решенията на спортиста и екипа преди самите олимпийски игри и по време на нея са огромни. Месец преди олимпийските игри не можехме да се виждаме със семействата ни, с близки приятели, с никой. Изолацията беше пълна. Живееш отшелнически живот. Изключително сложно е да се съсредоточиш върху спорта и резултатите. През цялото време мислиш дали ще успееш да се класираш, какъв ще е тестът - положителен или отрицателен, минават ти всякакви варианти през главата и наистина стресът е изключително голям", заяви той.