на живо

Владимир Путин пристигна в Китай за откриването на олимпийските игри (ВИДЕО)

Той ще е един от малкото лидери на големи страни, които ще гледат церемонията по откриване на Пекин 2022 на живо

Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Пекин, където в 14:00 ч. българско време днес (4 февруари) ще започне церемонията по откриване на 24-ите зимни олимпийски игри. 

Той ще бъде един от малцината световни лидери, които ще бъдат гости на трибуните на стадион "Птиче гнездо". Русия не поддържа масовия политически бойкот на Игрите в Китай. 

Заради данни за грубо потъпкване на човешките права редица страни заявиха, че няма да изпратят свои официални представители на Игрите, въпреки че спортистите им ще се борят да отличия. Китайското правителство очаквано отрече всички обвинения за различните казуси. 

Така на стадиона Владимир Путин ще седне до принца на Монако Албер II, престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман бин Абдулазиз ал Сауд, президентите на Египет - Абдел Фатах ас Сиси, Пакистан - Имран Хан, емира на Катар - Шейх Тамим бин Хамад ал Тани, държавните глави на Аржентина - Алберто Фернандес, Сърбия - Александър Вучич, Полша - Анджей Дуда, Киргизстан - Садир Жапаров, Сингапур - Халима Якоб и други.

Отсъстващи ще са представителите на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Белгия, Дания, Чехия, Естония, Холандия, Латвия, Тайван и Косово. 

Снимка: Reuters

Освен това на церемонията по откриването ще присъстват още генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус и президентът на Новата банка за развитие Маркос Тройо. 

Българската делегация ще е предвождана от председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и министърът на младежта и спорта Радостин Василев.

Преди да се насочи към церемонията по откриване, Путин проведе разговор с китайския си колега Си Дзинпин  по коренно различна тема. Двамата обсъдиха доставките на газ и нарастването на количеството, което Русия доставя на Китай. Очаква се двамата да подпишат общо 15 споразумения за различни икономически проекти. 

Снимка: Reuters

Смята се, че провеждането на олимпийските игри ще намали поне до 20 февруари напрежението по оста Русия - НАТО и евентуални военни сблъсъци на територията на Украйна ще бъдат избегнати.