на живо

Като баща си: Австриец спечели историческо злато в комбинацията

Изключителен успех за Йоханес Щролц

Reuters

Изключителен успех за Австрия. Йоханес Щролц повтори постижението на своя баща Хуберт от олимпийските игри в Калгари през 1988, като спечели златен медал в алпийската комбинация на Игрите в Пекин.

Хуберт и Йоханес Щролц влизат в историята като първата двойка баща и син, която печели златни олимпийски медали в алпийските ски.

"Всички са невероятно доволни, невероятно развълнувани. Това е прекрасна история. Определено не беше лесно за него", каза треньорът на австрийските слаломисти Паул Шварцахер.

Снимка: Reuters

Успехът е много ценен за Йоханес Щролц, тъй като допреди месец е бил извън националния отбор на Австрия, а федерацията дори го била определила за безперспективен.

Йоханес се движеше четвърти след спускането, но в коронната си дисциплина слалом нямаше абсолютно никакви проблеми и с лекота заличи пасива си от 0.75 секунди спрямо лидера след спускането Александър Аамод Килде. Норвежецът трябваше да се задоволи със среброто, като неговото крайно изоставане от победителя е 0.59 секунди. За него това е втори медал от Пекин след бронза в супергигантския слалом преди два дни.

Снимка: Reuters

Бронзът в комбинацията е за канадеца Джеймс Кроуфорд, който завърши на 0.68 зад Щролц.

Следващото състезание за мъжете ще бъде в неделя, когато ще се проведе гигантският слалом. В него участие се очаква да вземат двамата българи Алберт Попов и Камен Златков.