на живо

Защо ЕС се раздели в отношението си към Игрите в Пекин?

Оформиха се три групи страни

Reuters

За разлика от Канада, Великобритания, Австралия и Съединените щати, официално Европейският съюз (ЕС) не бойкотира олимпийските игри. Но пък е изключително разединен по въпроса.

Снимка: Reuters

Страните от ЕС се разделиха на 3 групи: Такива, които не изпращат не само лидер, но и никакъв представител. Такива, които изпращат, но гледат да не се набиват на очи. И такива, които с гордост изпращат представители.

В първата група без представител са: Австрия, Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Унгария.

Гърция ще има представител на церемонията по закриването.

Снимка: Reuters

От втората група – тези, които ще имат представител, но дискретно, пример е Франция. Тя изпраща своята министърка на спорта, но не на церемониите, а за малко по време на Игрите.

Има и трета група страни – с представители, дори на най-високо ниво и горди от това си решение. Полша, например, е представена лично от президента Анджей Дуда.

Снимка: Reuters

Испания изпраща институционално представителство на най-високо ниво. Министърът на културата и спорта Микел Исета присъства на церемонията по откриването. 

Испания реши от самото начало, че ще се присъедини към дипломатическия бойкот, само ако 27-те приемат обща позиция по въпроса.