на живо

Пищна церемония закри 31-вите олимпийски игри (СНИМКИ)

Домакините на Рио 2016 предадоха олимпийския флаг към Токио 2020

Олимпийските игри в Рио де Жанейро официално приключиха с церемония на митичния стадион "Маракана". За 31-ви път в новата история на игрите се сбогувахме с най-големия спортен форум.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images
Церемонията по закриването на Рио 2016 по традиция включи заключителни речи, парад на спортистите, загасване на олимпийския огън и официално предаване на олимпийския флаг на следващия домакин - Токио 2020

Снимка: Getty Images

"Много благодаря, кариоки! Обичаме ви, бразилци! Благодарим за вашето безгранично гостоприемство! Тези игри бяха празненство на различността. Нашите олимпийски ценности създадоха от тези различия една общност. Това бяха великолепни олимпийски игри във великолепния град. Те оставиха уникално наследство", заяви в речта си председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах. 

Преди това Бах предаде олимпийския флаг на губернатора на Токио Юрико Койке и тя го развя за пръв път.

В игрите в Япония през 2020 г. ще бъдат включени и няколко спорта, които не гледахме в Рио - бейзбол, софтбол, карате, скейтборд, спортно катерене и сърфинг.

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе също участва в програмата на церемонията и беше лаконичен: "Ще се видим в Токио!"
Въпреки дъжда и силния вятър в Рио де Жанейро голяма част от спортистите, облечени в дъждобрани, демонстрираха страхотно настроение през цялата церемония. Те изпратиха игрите с множество усмивки и танци под звучните бразилски ритми. 

Българската делегация беше предвождана от Михаела Маевска - капитан на националния ансамбъл по художествена гимнастика, бронзов медалист от Рио. Тя развя гордо родния флаг на стадион "Маракана". 

Още снимки от церемонията: 

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images


145-сантиметровата 19-годишна Симон Байлс, носителка на четири златни медала и един бронзов в спортната гимнастика, беше знаменосецът на страната с най-много медали от игрите - САЩ
Снимка: Getty Images




Класиране по медали от Рио 2016. ТОП 5: 

1. САЩ - 46 златни, 37 сребърни, 38 бронзови, общо - 121
2. Великобритания - 27 златни, 23 сребърни, 17 бронзови, общо - 67
3. Китай - 26 златни, 18 сребърни, 26 бронзови, общо - 70 
4. Русия - 19 златни, 18 сребърни, 19 бронзови, общо - 56
5. Германия - 17 златни, 10 сребърни, 15 бронзови, общо - 42 
-------------------------------------------------------------------------
65. БЪЛГАРИЯ - 0 златни, 1 сребърен, 2 бронзови, общо - 3