на живо

Пламен Кралев с нов автомобилен проект

Българският отбор ще атакува евротитлата в ЕТСС

Lap.bg

Единственият български пилот, участвал в стартове от Ф2 Пламен Кралев обяви завръщането си зад състезателния волан. След общо 102 международни старта и 5-годишно прекъсване в авто-кариерата си, той заяви намерението си да атакува титлата в европейския шампионат за туристически автомобили (ETCC). За целта е закупен автомобил Audi RS LMS и създаден новия му отбор – Kraf Racing, по фамилията на самия състезател. За 2017 г. той планира да кара паралелно и в италианския пистов шампионат, като стартовете му са почти всеки уикенд. Първото изпитание започва на 28 април на трасе, което Пламен познава отлично – "Монца" в Италия. Следват "Адриа", "Хунгароринг", "Нордшлайфе", "Мизано", "Виляреал", "Мугело", "Имола", "Золдер", "Валелунга" и "Мост", за да приключи на 22 октомври отново на "Монца".

Състезателният формат включва освен тренировките  в петък и квалификацията в събота, и две състезания в неделя, които са спринтови и продължават в рамките на 20-30 мин.

Снимка: Lap.bg

Като подготовка за сезона Пламен Кралев и отборът, който се състои от механици на бившия му съотборник във Ferrari Challenge Димитър Илиев, са навъртели около 2000 км на шест европейски трасета, а единствено състезателните инженери са чужденци. През първата година пилотът ще гони завръщане в състезателна форма и свикване с новия автомобил, който е с предно предаване, 1984 куб см работен обем на четирите цилиндъра с турбо-пълнене, 6-степенна секвенционална скоростна кутия и при 6200 об/мин осигурява 350 к.с. мощност.

Ако сезонът се окаже успешен – тогава, освен пилотската титла, Кралев ще се огледа и за съотборник, с който през следващите две години да атакуват и шампионата на отборите.