на живо

Почина баскетболната легенда Артеник Арабаджиян

Легендарният съдия си отиде от този свят на 87-годишна възраст

На 87-годишна възраст, след тежко боледуване, в Ню Йорк почина една от най-ярките личности в историята на българския баскетбол Артеник Арабаджиян. Легендарният съдия бе един от само двамата наши сънародници, приети в Залата на славата на ФИБА (Междунардната федерация по баскетбол - б.а.).

Думите не стигат, за да се изрази благодарност за наследството, завещано от Арабаджиян. Той е единственият български рефер, свирил олимпийски финал - този в Мюнхен 1972. Финал, който СССР побеждава САЩ с кош в последната секунда. Арто, както всички го наричат, съдийства още два пъти на летни игри - в Монреал 1976 и в Москва 1980, както и на две световни първенства (Пуерто Рико 1974, Филипините 1978) и на шест европейски първенства.

Избран сред петимата най-влиятелни съдии в историята на играта от ФИБА. Избран сред петимата най-добри съдии през последния половин век в Евролигата. След инфарктния финал в Мюнхен, загубен от американците, Арабаджиян признава, че в продължение на 20 години не е получил нито един съдийски наряд за двубой, отвъд океана, макар че през цялото това време живее и работи в САЩ.

Арабаджиян влиза в Залата на славата като член на Клас 2009 заедно с още 10 други големи имена на играта. Церемонията се провежда в Катовице, по време на европейското първенство за мъже през 2009 г. Преди него, макар и посмъртно, тази чест бе отдадена и на друга велика българка - Ваня Войнова. Дългогодишният капитан на женския национален отбор и на "Славия", европейски шампион с България от Лодз 1958 и носител на КЕШ с "белите", влиза в Храма на великите на 1 март 2007 г., редом до иконата на НБА Бил Ръсел.

Артеник Арабаджиян е роден на 16 февруари 1930 г. в Хасково. Възпитаник на френски колеж, полувисш институт за зъботехници и спортната академия със специалност баскетбол. Дългогодишен баскетболист на “Ударник” и “Спартак” София. 4-кратен държавен шампион при мъжете, преди да се насочи към съдийството.