на живо

Подготвя се V1 Challenge България (ВИДЕО)

Шампионатът е създаден под ръководството на известния турски автомобилен състезател Волкан Ъшък

Подготвя се V1 Challenge България (ВИДЕО)

В състезателния календар на БФАС почти сигурно ще се появи още един нов шампионат- едномарковият V1 Чалъндж България. В него се допускат за участие 20-24 автомобила, които са създадени от екипа и под ръководството на известния турски автомобилен състезател Волкан Ъшък.

С дължина 3 м и тегло 530 кг, с една седалка и мощност 115 к.с., те ускоряват до 100 км само за 5 секунди и за три години живот ВолкиКар-шампионатът в Турция се радва на огромен интерес. Концепцията е състезанията да се провеждат в центъра на градовете, късите маншове от по 5-7 минути всеки път са с различен формат, което да увеличи зрителския интерес и да прикове вниманието на участниците.

Срещу 10 хиляди евро годишно състезателите имат удоволствието да седнат в напълно подготвени еднакви за всички автомобили, без да имат грижата за сервизиране или друга логистика. Разполагат с 8 комплекта гуми за 6 кръга, класирането е на база точки за финиширалите от първо до осмо място. Топ-3 след всеки финал си тръгва и с парични награди, които спокойно могат да възвърнат повече от половината вложение за сезона - 2000 лв. за първо място, 1000 за второ и 500 лв. за трето.

През уикенда няколко български пилоти тестваха ВолкиКар-ите на трасето на Ъшък в Техническия университет в Истанбул. Поради спецификата на колата и пистата логично най-бързи бяха картингистите Мишел Георгиев и Александър Стоев. Почти сигурен участник в Бг-шампионата е и Георги Маринов, а Даниел Попов бе по-бърз и в двете сесии от баща си - Ясен Попов, макар и само с по 1-2 стотни.

Уменията на Диана Стоянова, Цветомира Георгиева и присъединилата се по-късно Екатерина Стратиева накараха Волкан Ъшък да се замисли за чисто дамски шампионат, а по-късно организаторът коментира, че би поканил и някои от нашите изявени състезатели да участват и в Турция.

Планира се едномарковият шампионат да стартира на 22 юни и да приключи на 2 ноември.

Вижте видео от атрактивната надпревара:

Тагове: