на живо

Последно повикване за... излетял самолет (ВИДЕО)

Двама французи скочиха от скала и се озоваха на борда

Последно повикване за... излетял самолет (ВИДЕО)

Да изпуснеш полет - това е сред най-неприятните сценарии за всеки пасажер. Обикновено закъснелите пътници получават последно повикване, след което самолетът се отправя към крайната дестинация без тях.

Двама французи обаче показаха как е възможно да хванеш летателната машина дори в движение. Френските бейзджъмпъри Фредерик Фюже и Винс Рефе скочиха от скала в Алпите и секунди по-късно успяха да се настанят на борда през малък отвор.

Проектът "Врата в небето" (A Door In The Sky) бе организиран в памет на Патрик де Гайардон - прочут каскадьор, загинал през 1998 г. над Хавай. Точно преди 20 години той скочи от самолет с костюм-крило и след това се върна обратно на борда.

"Той е пионер и ние искахме да пресъздадем опита му. Един ден и казах на Фред: "Трябва да го направим, но да скочим от скала", заяви Рефе.

Той призна, че това е бил най-лудият проект в кариерата му. "Необходими са ти умения, концентрация и много работа. Трябваше да обезопасим самолета, за да не се нараним, ако го докоснем. Погрижихме се и за парашутите, така че да не се отворят прекалено бързо, ако докоснем самолета. Но най-големият риск беше скокът от скалата. В крайна сметка влязохме в самолета 20 пъти".