на живо

През очите на бащата: Допингът в националния отбор по плуване

Гледайте "Допинг в дълбоките води" тази вечер в bTV Репортерите след централната емисия новини

През януари Валентин Баблаков от Поликраище изпраща сина си на поредния лагер с националния отбор по плуване. Няколко седмици по-късно детето му се връща с преобърната съдба – с положителна допинг проба и признание за употреба на десетки неизвестни хапчета. 

Трима национали дадоха положителни проби за архаичното вещество станозолол - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Все още не е ясно как те са го приели. Промени след скандала също няма, а от Българската федерация по плувни спортове заявиха, че застават зад селекционера Кристиян Минковски и лекаря на тима Любомир Петров. Въпреки разкритията за порочни практики.

"Никой не ти дава информация. Никога не съм ги чувал. Знам че пият неща... Но казват че само витамини и минерали", разказва Валентин Баблаков.

Снимка: bTV

По-странното е, че самите плувци също не са наясно какви са тези 30 таблетки, давани им в пластмасови чаши!

"Никой не знае какво ни дават. Всеки си взима, прибира се в хотела и кой, каквото е дал... Това е!", разказа синът на Валентин - Здравко.

Първоначално от федерацията и треньорския щаб заявиха, че момчетата може да са приели веществото "на своя глава". 

Истината обаче е, че само те тримата - Баблаков, Николов и Панайотов, са застрашени от спиране на състезателни права за 4 години, което ще сложи край на кариерите им!

Какво вещество е станозололът? Може ли да бъде приет без треньорът да забележи? За какви други порочни практики на селекционера Минковски разказаха плувци, подготвяли се под негово ръководство? Може ли да се "скрие" атлет от допинг проверка?

Гледайте "Допинг в дълбоките води" - филм на Димитър Тасев, част от поредицата bTV Репортерите, днес (6 март) след централната емисия новини на bTV.