на живо

Пуснаха майката на Наим да го види (ВИДЕО)

Хатидже Сюлейманоглу отказва да бъде снимана и интервюирана в болницата

Мил посетител, със снежнобели коси и на преклонна възраст бе допуснат по изключение от строгия екип на клиника „Мемориал” в Истанбул в най-охраняваната стая на интензивното отделение, пишат турските медии.

В нея, след чернодробна трансплантация лежи човекът, който единствен в света е успял да вдигне три пъти собственото си тегло – щангист №1 за всички времена Наим Сюлейманоглу. На шестия ден след продължилата 8 часа животоспасяваща операция до леглото на сина си най-после застава 80-годишната Хатидже Сюлейманоглу.

„Не знам какво очаквате да ви кажа. Знаете, че Наим е тук. Лекарите ми казват, че състоянието му се подобрява, но аз виждам, че той все още е много зле. Господ ще му помогне да се изправи на крака”, казва жената, която напуска заедно с цялото си семейство българското село Птичар в разгара на Възродителния процес и се заселва в Истанбул. И до днес тя продължава да живее в метаполиса, а най-честият й посетител в дома й, останал пуст и празен след кончината на мъжа й преди няколко година е именно Наим.

Големият въпрос, който вълнува турските медии е мистерията с човека, станал донор на легендата, но избрал самоличността му да бъде запазена в тайна. „Аз не знам кой е донорът. Синовете ми крият и от мен. Това знаят само Наим и брат му Мухарем. Но това не е и толкова важно. Жестът е важен”, споделя Хатидже Сюлейманоглу, която категорично отказва да бъде снимана и записвана от журналистите на излизане от болницата в истанбулския квартал Аташехир.

В същото време, почти денонощно на етажа на интензивното отделение стои братът на трикратния олимпийски и седемкратен световен шампион по вдигане на тежести Мухарем. Облякъл спортно горнище и с неспокойна походка, той контактува при всеки удобен случай с професор Камил Ялчин Полат, който оперира Джобния Херкулес.

Мухарем Сюлайманоглу, който също бе вариант за донор, бе уловен от камерите да изпраща заедно с д-р Полат до изхода на клиника "Мемориал" Реджеп Таип Ердоган. При засилени мерки за сигурност, президентът на Турция посети Наим в неделя вечер, а по време на визитата му болницата бе затворена за час.

Вижте видео от посещението на Реджеп Таип Ердоган в болницата: