на живо

Радослав Янков с трето място в първия старт за Световната купа

Българинът спечели малкия финал в Кареца

Носителят на Големия кристален глобус в паралелните сноуборд дисциплини Радослав Янков завърши на трето място в първия старт за сезона за Световната купа.

Българинът спечели малкия финал, след като се справи с корееца Сан Хо Ли. Победител в Кареца (Италия) стана австриецът Бенямин Карл, а втори е световният шампион от 2015 г. Андрей Соболев (Русия).

Янков направи много силно състезание, а на полуфинала отстъпи само с 0.07 секунди от Карл. Преди това най-добрият ни сноубордист елиминира Вик Уайлд (Русия) и Рок Маргуц (Словения). 

В събота (17 декември) Янков ще участва във втория старт за Световната купа в Кортина Д'Ампецо (Италия). Там той ще кара в паралелния слалом.

"Важно бе да вляза в тройката в Кареца, а и преди това да си направя квалификацията", каза Янков след състезанието.

Според неговия треньор Георги Атанасов напрежението при Радо е било със сигурност по-голямо от преди година, когато все още нямаше подиум за Световната купа.

"След като спечели глобуса очакванията към него вече са големи, а и това напрежение си оказа влияние. За съжаление не стигна до финала, заради по-бавното червено трасе. За мен обаче подиума в Кареца е голямо постижение. Резултатът е доказателство, че няма нищо случайно в нашия тим. Видя се, че и за този сезон Радо е готов да е в топ 3. Стартът на сезона за мен е отличен", каза Атанасов.