на живо

Радостин Стойчев сред претендентите за селекционер на Полша

Президентът на волейболна федерация на световните шампиони обяви имената на кандидатите

Getty Images

Българският треньор Радостин Стойчев влиза в битка за поста селекционер на полския национален отбор по волейбол.

Информацията на италианския журналист Джан Лука Пазини от преди месец беше потвърдена от президента на федерация на световните шампиони - Яцек Каспчик.

В радио предаване той обяви, че освен Стойчев, още двама треньори имат шансове да застанат начело на "Дружина полска" - италианецът Фернандо Де Джорджи и аржентинецът Даниел Кастелани. 

55-годишният Фернандо Де Джорди изведе до шампионската титла през миналия сезон ЗАКСА Кендженджин-Кожле, а през 2006 г. е шампион на Италия с "Лубе Банка" Мачерата. Бившият разпределител трикратен световен шампион с Италия като състезател.

Даниел Кастелани вече е заставал веднъж начело на Полша. През 2009 г. той изведе тима до европейската титла на шампионата в Турция. Аржентинецът е водил и националните отбори на своята родина и Финландия, а също така и полските клубове  СКРА Белхатов и ЗАКСА. В момента Кастелани е старши-треньор на белгийския "Нолико" Маасейк.

Стойчев пък е най-титулувания треньор от тримата. Той е печелил 4 пъти световното клубно първенство с италианския "Тренто" (2009, 2010, 2011, 2012 година), 3 пъти  Шампионската лига с тима (2009, 2010, 2011 година) и 4 пъти титлата на Италия (2008, 2011, 2013 и 2015 година).

В началото на сезона Стойчев обяви, че си взима почивка от треньорската кариера.

Преди дни пред bTV той обаче заяви, че би поел национален отбор от първата петица в света, с който да атакува мечтаната от него олимпийска титла.

Полският национален отбор се разделя с досегашния си наставник Стефан Антига с пълно единодушие на шефовете на волейболната федерация в страната. Французинът изведе тима до световна титла през 2014 г., но договорът му не беше подновен заради слабото представяне на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Поляците отпаднаха от борбата за медали на четвъртфинал, когато бяха отстранени на четвъртфинал от САЩ.