на живо

Развитието на Супербоул XLIX (СНИМКИ)

Сиатъл спечели жребия преди началото на двубоя. Ръсел Уилсън даде възможност на Ню Инглънд да атакува първи.

Начало на срещата - Първа четвърт

При първото си нападение Брейди и "партриотите" преминаха не повече от 20 ярда, въпреки че се справиха с трудна ситуация в първата си серия. Втората обаче се оказа неуспешна и след три опита, които не бяха достатъчни за преминаване на 10 ярда, топката вече е в ръцете на Ръсел Уилсън и шампионите.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първата серия на Сиатъл също не бе успешна. Уилсън на три пъти избра игра по земя, комбинирайки с Маршал Линч, който обаче бе спрян при третия си опит за преодоляване на къса дистанция. 

Втората поява на Брейди на терена бе далеч по-впечатляваща, но не завърши по същия начин. След чудесно нападение, 11 опита и достигане на 15 метра от ендзоната на Сиатъл, подаване на Брейди в ситуация "трети опит от четири" бе пресечено от Джереми Лейн. Пейтриътс пропуснаха отличен шанс да поведат в резултата. Сиатъл владее топката.

Начало на втора четвърт

В шестия си финал заедно тандемът Бил Беличек / Том Брейди отново не успя да отбележи точки през първата част. Нападението на Сиатъл не успя да се въползва от грешката на Брейди. Ръсел Уилсън изпитва проблеми с намирането на свободни съотборници, към които да подаде топката. Отлична работа на отбраната на Ню Инглънд. 

ТЪЧДАУН НЮ ИНГЛЪНД СЛЕД ПОДАВАНЕ НА БРЕЙДИ КЪМ БРЕНДЪН ЛАФЕЛ! Сиатъл 0:7 Ню Инглънд!

"Патриотите" отново показаха чудесно придвижване на топката по терена. Ключов за направения тъчдаун бе пас на Брейди към Джулиан Еделман, който вкара НИ в "червената зона" (20 метра до крайната зона). Малко по-късно куортърбекът на пейтриътс намери Брендън Лафел от 11 ярда и резултатът бе открит - 0:7. Това е седмият тъчдаун за Брейди в плейофите през настоящия сезон и общо 50-ти в неговата кариера в решителните мачове след редовния сезон.

Още проблеми за Сиатъл. Джереми Лейн напусна игра поради контузия, получена при пресечения пас на Брейди през първата четвърт. Куортърбекът Ръсел Уилсън пък бе свален на тревата за първи път от началото на мача и серията на Сийхоукс бързо бе спряна от защитата на Ню Инглънд. Последвалото нападение на съперника обаче също не даде резултат и след едва три опита, топката се върна в притежание на Сиатъл. 7 минути до края на полувремето.

ТЪЧДАУН СИАТЪЛ СЛЕД 3-ЯРДОВ ПРОБИВ НА МАРШАЛ ЛИНЧ! Сиатъл 7:7 Ню Инглънд!

Поредното нападение на Сиатъл отново започна бавно. При ситуация "трети от четири опита" шампионите се измъкнаха и получиха нови три възможности. При една от тях Уилсън хвърли чудесен пас надясно към Крис Матюс, който улови топката и спечели 44 ярда. Това бе първото уловено подаване на Матюс с екипа на "морските орли". В червената зона Уилсън остави топката в ръцете на Маршал Линч, който след три опита успя да отбележи тъчдаун! 7:7!

ТЪЧДАУН НЮ ИНГЛЪНД СЛЕД ПОДАВАНЕ НА ТОМ БРЕЙДИ КЪМ РОБ ГРОНКАУСКИ! Сиатъл 7:14 Ню Инглънд!

Том Брейди има огромен опит в подобни двубои и това си пролича в заключителните секунди на първото полувреме. С едва две минути на разположение плеймейкърът успя да спечели перфектна позиция за тима си в половината на Сиатъл и хвърли прекрасно подаване за 22 ярда към Роб Гронкауски, който улови топката в крайната зона. Тайтендът на НИ изигра ситуацията много хитро, след като се озова на позиция, типична за крайните нападатели и това обърка защитниците на Сиатъл. Втори тъчдаун пас за Брейди, който вече има 11 при участията си в Супербоул.

ТЪЧДАУН СИАТЪЛ СЛЕД ПОДАВАНЕ НА РЪСЕЛ УИЛСЪН КЪМ КРИС МАТЮС! Сиатъл 14:14 Ню Инглънд!

Невероятно развитие в последните секунди на първото полувреме. Сиатъл получи топката 31 секунди преди почивката и имаше на разположение три таймаута, за да стопира часовника след успешна игра. Ръсел Уилсън и съотборниците му изминаха 80 ярда за 26 секунди, а шест преди края на втората четвърт Уилсън подаде точно към Матюс, който хвана топката за равенство след първите 30 минути! 14:14! 

Феноменално шоу на Кейти Пери, Лени Кравиц и Миси Елиът на почивката на двубоя. Безспорно това бе един от най-добрите концерти в паузата на Супербоул от дълго време насам. Феерията от цветове и динамика взриви публиката по трибуните, която очаква с нетърпение подновяването на играта. А вие? 

Начало на третата част

За трети път в историята резултатът на почивката на Супербоул е равен. Предстоят решителните 30 минути. Кой ще триумфира?

УСПЕШЕН ФИЙЛД ГОЛ ЗА СИАТЪЛ! Сиатъл 17:14 Ню Инглънд!

Експлозивно начало на третата част за шампионите. Първо Маршал Линч свърши отлична работа, пробивайки на два пъти за общо 18 ярда. Последва нова феноменална изява на тандема Уилсън - Матюс. Последният хвана нов пас за 45 ярда и Сиатъл се озова в червената зона. След три поредни неуспешни опита обаче "морските орли" трябваше да се примирят с фийлд гол на Хаушка, който им даде преднина за първи път в мача - 17:14!

Последва нова грешка на Том Брейди. За втори път в мача негово подаване бе пресечено. Този път Боби Уагнер от защитата на Сиатъл издебна точния момент и спечели топката в центъра на игрището. Добра възможност за Сиатъл да отвори по-голяма разлика и да направи важна крачка към победата.

ТЪЧДАУН СИАТЪЛ СЛЕД ПОДАВАНЕ НА УИЛСЪН КЪМ ДЪГ БОЛДУИН! Сиатъл 24:14 Ню Инглънд!

За разлика от първото полувреме "Сийхоукс" успяха да се въползват от грешката на Брейди и вече водят с 10 точки. Много бързо Уилсън и съотборниците му се доближиха до крайната зона след страхотни мощни пробиви на булдозера Линч. И точно, когато "патриотите" очакваха отново той да опита да премине тъчдаун линията, Уилсън реши да смени тактиката и намери абсолютно свободния Дъг Болдуин за третия тъчдаун на шампионите за вечерта. 24:14! Тежка ситуация за Ню Инглънд. По-малко от пет минути до края на третата част.

Защитата на Сиатъл също е безпогрешна. Атакуващите играчи на НИ прекараха на терена по-малко от две минути и топката отново е в ръцете на Уилсън. Ню Инглънд не трябва да допуска нови точки, ако иска да запази реални шансове за успеха.

Този път поредният балонен пас на Уилсън не сполучи. Пейтриътс се връщат в атака със задачата да намалят изоставането си.

Началото на четвъртата част

15 минути до определяне на шампиона за 2015. През 2008 година Ню Инглънд водеше на финала срещу Ню Йорк Джайънтс, но загуби с тъчдаун за съперника в заключителните секунди. Дали сега Брейди няма да е в ролята на Илай Менинг, който тогава обърна резултата на същия стадион? Предстои да разберем.

Ню Инглънд отново не отбеляза точки. Напрежението се покачва. Последва неуспешна серия и за шампионите. Втори чувал за Уилсън в мача. Пейтриътс стартират от 30-я ярд в своята половина. 12 минути до края.

ТЪЧДАУН НЮ ИНГЛЪНД СЛЕД ПОДАВАНЕ НА БРЕЙДИ КЪМ ДАНИ АМЕНДОЛА! Сиатъл 24:21 Ню Инглънд!

Пейтриътс са в играта! След нападение, продължило малко повече от 4 минути, резултатът е намален. Чудесна комбинация между Брейди и Еделман даде възможност на Ню Инглънд да потърси тъчдаун от червената зона. След един неуспешен опит, Брейди отново заложи на подаване и постави топката в ръцете на Дани Амендола за своя трети тъчдаун в срещата. Разликата вече е само един фийлдгол, а до края остават близо 8 минути. Каква ще е реакцията на Сиатъл?

Три неуспешни опита за "морските орли" и Брейди отново е на игрището. Обрат?

ТЪЧДАУН НЮ ИНГЛЪНД СЛЕД ПАС НА БРЕЙДИ КЪМ ЕДЕЛМАН! ОБРАТЪТ Е НАЛИЦЕ! Сиатъл 24:28 Ню Инглънд!

Драмата в Глендейл като че ли тепърва започва! Страхотно нападение на Ню Инглънд, в което Гронкауски свърши отлична работа с две перфектни хващания. Легарет Блънт помогна за придвижването на топката с игра по земя, а решителното подаване бе отправено към Джулиан Еделман. Разликата е четири точки и Сиатъл се нуждае от тъчдаун, за да поведе отново. 2 минути до края!

Във финала на конференцията Сиатъл успя да навакса далеч по-голямо изоставане срещу Грийн Бей в последните минути, но нека видим дали Уилсън отново ще покаже своята класа в напрегнати ситуации. Дежа ву за феновете на "патриотите" от споменатия финал през 2008. Тогава НИ също водеше с четири точки две минути преди края на срещата.

Невероятно! Проклятието на Аризона отново е на път да се стовари върху "патриотите". Брейди гледа невярващо, след като Джърмейн Кърс улови топката на пет ярда от крайната зона, падайки на тревата. Страхотно отиграване, което поставя Сиатъл в перфектна позиция за тъчдаун.

Интерсепшън!

Решителен момент. На два ярда от победния тъчдаун Ръсел Уилсън и треньорският щаб на Сиатъл взеха решение да подават по въздух и пасът бе пресечен от Малкълм Бътлър. Ню Инглънд е на 20 секунди от титлата. 

Жестоко меле между играчите на двата отбора, предизвикано от отбора на Сиатъл, който не може да повярва, че пропусна перфектна възможност. 

КРАЙ НА МАЧА! НЮ ИНГЛЪНД ПЕЧЕЛИ СУПЕРБОУЛ XLIX!

Това е четвърта титла в историята на "патриотите". Точно толкова са и успехите на Том Брейди, който доказа, че продължава да е един от най-класните плеймейкъри в лигата.

Благодарим на всички, които проследиха решителния мач тук. Лека нощ и успешна седмица!