на живо

Рекордът на Стефка Костадинова отново под заплаха

Европейската федерация предложи преразглеждане на всички постижения

Getty Images/Guliver Photos

Всички рекорди в леката атлетика преди 2005 г. да бъдат преразгледани, гласи поредното революционно предложение на европейската федерация. От централата се мотивират с дискредитирането на спорта заради огромния брой допинг скандали. В графата със застрашени върхови постижения попадат и ненадминатите 209 сантиметра на Стефка Костадинова, преодоляни на световното първенство в Рим през 1987 г.

"Рекордите нямат никакво значение, ако хората не вярват в тях", обяви президентът на континенталната федерация Свен Арне Хансен. По негово нареждане през януари бе създадена специална работна комисия, която да проучи подробно проблема. Управителният съвет вече одобри нейните предложения и ги представи пред международната централа (ИААФ).

Идеята е постиженията да бъдат признати само ако отговарят на следните три критерия:

1. Ако са постигнати в международни надпревари, при които могат да бъдат гарантирани най-високите стандарти за официално техническо оборудване.

2. Атлетът е дал определен брой допинг проби през месеците преди поставянето на рекорда

3. Пробата, дадена след поставянето на рекорда, е била съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години.

Работната група е препоръчала още признаването на рекорд да бъде анулирано по всяко време, ако състезателят наруши антизопинговите правила или регламентът за етичност, дори и действията му да не са повлияли пряко на резултата. Рекордите, които не съответстват на посочените стандарти, ще останат във вечната ранглиста. Но не и с официален статут.

"Това със сигурност е радикално решение, но онези от нас, които обичат леката атлетика, са уморени от съмненията и намеците относно нашите рекорди", подчерта Хансен.

Президентът на ИААФ Себастиан Коу вече даде да се разбере, че одобрява идеята. Британецът допълни, че очаква юристите да очертаят правната рамка, която да гарантира безпроблемното прилагане на одобрените препоръки.
На теория рекордът на Костадинова няма как да бъде застрашен, защото е поставен на турнир от най-висок ранг.

Според британските медии обаче заради третия критерий ще отпаднат всички постижения отпреди 2005 г. Причината - преди това допинг пробите не са се съхранявали.