на живо

Повреден велосипед спаси рекорда на "Витоша 100"

12-годишна зае второто място при жените

48 секунди разделиха Александър Алексиев от подобрение на собствения му рекорд при колоездачите в Обиколката на Витоша. За трета поредна година той спечели надпреварата "Витоша 100", финиширайки за 3.56:32 часа.

Алексиев успя за втора поредна година да слезе под 4-часовата граница.

Александър, известен с прозвището Машината, пое лидерството още след първите метри. На първата третина водеше с близо 5 минути, а по средата на разстоянието – с повече от 10 минути. Втори и трети неизменно бяха неговите съотборници от "Велораптър" Владислав Гюров и Калин Русев.

В крайна сметка Алексиев финишира 21 минути преди Гюров и половин час пред Русев, като средната му скорост бе 25 км/час.

"Движех се в темпото за рекорд и физически бях готов за ново върхово постижение, но техническа повреда ми отне над 4 минути за поправка на велосипеда и това ме забави", каза победителят след финала.

При жените Христина Козарева защити титлата си от миналата година. Състезателката на "Велораптър" финишира за 5.29:02 ч., далеч от рекорда на Анелия Карагьозян от 2016 г. – 5.12:11 ч.

Голяма сензация бе второто място на едва 12-годишната Йоана Вълканова от "Олимп", финиширала на 19 минути след шампионката. Трета е Ивета Костадинова, на 39 минути след победителката, която записа средна скорост 18 км/час.

На старт застанаха представители на 22 държави, част от тях с цели отбори. Много от заявилите участие от чужбина обаче не можаха да се включат поради наложената карантина в техните държави при завръщането им от България. Общият брой на чужденците се очаква да достигне 100, сред тях служители на редица посолства у нас.

Тази нощ Обиколката на Витоша продължава със старта на бегачите.